Skip to main content

Lutovac: Ukoliko izbori ne budu slobodni, opozicija će pozvati građane na ulice

Info 28. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Opozicija već krenula u kampanju, ali je to nevidljivo zbog toga što nema slobodnih medija"

Lider Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je danas da će opozicija, ukoliko najavljeni izbori u Srbiji ne budu raspisani ili ne budu slobodni, pozvati građane na protestna okupljanja i vodjenje kampanje na ulici.

Lutovac je za Insajder kazao i da to „vlast neće moći da ignoriše“.

Ocenio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uvek kada se dogodi neka krizna situacija, poput majskih tragedija ili nedavnih događanja na severu Kosova, pokreće temu izbora.

„Fokus pažnje sa ove katastrofe koju je napravio Srbiji, on skreće i izgovara ponovo ‘magičnu reč’ – izbori“, rekao je Lutovac.

Prema njegovim rečima, ako se pri tome, opozicija orijentiše na osnovu iskustva, nije izvesno da će ih (izbora) i biti.

Kazao je da je opozicija spremna za izbore, te da očekuju da budu raspisani 17. decembra, tražeći da, kako je naveo, budu razdvojeni.

On je, govoreći o izbornim uslovima, dodao da je važno da izbori budu slobodni i pošteni, te da kako je kazao, „jedan od načina je da građani izađu na ulice, da izvrše pritisak“.

„Ako on (Vučić) i pored toga ne bude dao takve uslove, onda da vodimo kampanju na ulicama, da ne možemo da budemo nevidljivi“, dodao je Lutovac.

Kazao je i da će opozicija izaći na izbore, i da su, kako je naveo, već počeli da rade na“ukrupnjavanju političke scene“.

„To podrazumeva da naše razlike potisnemo, da ih stavimo po strani i da insistiramo na univerzalnim vrednostima koje su vrednosti za sve građane“, kazao je on.

Dodao je i da je opozicija već krenula u kampanju, ali da je, kako je ukazao, to nevidljivo zbog toga što nema slobodnih medija.

„Pitanje je kada će se ta kampanja intenzivirati i kad će biti dostupna građanima“, kazao je on.

(Beta)