Skip to main content

Lutovac: Rusija ne štiti naše interese, koristi našu poziciju za svoje potrebe

Info 05. okt 2022.
2 min čitanja

Pitanje uvođenja sankcija Rusiji je odavno na dnevnom redu, pitanje je samo kada će predsednik Srbije Aleksandar Vučić smoći snage da javnosti Srbije kaže ono što je saopštio partnerima u Briselu i Vašingtonu, izjavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Lutovac, koji je i potpredsednik Skupštine Srbije, za list Nova kaže, povodom najave predsednika Srbije da će se obratiti javnosti povodom „donošenja teških odluka“, da „ne zna šta ima novo da nam kaže, ali ako to bude isto što i ranije, opet nećemo znati na čemu smo“.

„On izgovara potpuno suprotstavljene stavove, od proevropskih do antievropskih, od toga da je Kosovo mit i da treba priznati realnost, do toga da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova“, rekao je Lutovac.

Na pitanje da li je Srbija nakon potpisivanja plana konsultacija srpskog i ruskog ministarstva inostranih poslova u Njujorku izgubila poverenje zapadnih partnera, Lutovac je rekao da „ne veruje da je Vučićev režim bilo kada imao neki visoki stepen poverenja kod zapadnih partnera“.

„Mislim da se ovde ne radi o gubitku poverenja, nego o gubitku strpljenja. Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka nemaju spoljnju politiku, nemaju ni unutrašnju, sve je goli politički marketing usmeren na jačanje sopstvenog rejtinga“, kazao je Lutovac.

On je, povodom pozivanja ruskog Ministarstva spoljnjih poslova na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu iz 2010. godine, radi opravdanja referenduma za pripajanje ukrajinskih teritorija moskvi, rekao da „Rusija ne štiti naše interese“.

„Rusija ne štiti naše interese, nego koristi našu poziciju za svoje potrebe pozivajući se na kosovski presedan. Režim to zna, ne zavarava se, nego zavarava građane Srbije“, istakao je Lutovac.

„Vučić želi da pokaže da Srbija može i bez vlade“

Predsednik DS izjavio je da se sa formiranjem vlade odugovlači da bi predsednik države i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pokazao „kako Srbija može da funkcioniše i bez vlade, dok je on predsednik“.

Lutovac je izjavio da je poruka koju Vučić šalje odlaganjem formiranja vlade „da Srbiji nisu potrebni ni parlament, ni vlada ni pravosuđe“.

„On je taj koji je dovoljan da zameni sve institucije. Drugi razlog zašto nije želeo da završi taj posao je taj što je zapadnim partnerima dao obećanje da će uskladiti svoju spoljnju politiku kada se formira vlada, koja ima formalnu nadležnost da to učini. Drugim rečima, odugovlačio je nadajući se završetku rata u Ukrajini pre nego što se bude morao izjasniti o sankcijama Moskvi“, rekao je Lutovac.

Govoreći o tome da parlament skoro osam meseci nije radio, Lutovac je ukazao da su „posledice pogubne“.

„Mnogo, mnogo duže parlament ne radi onako kako bi trebalo – suštinski, od kako su naprednjaci stub vladajuće većine. Ovim se samo dodatno urušava ugled najznačajnije demokratske institucije, ne donose se zakoni koji su nam potrebni, ne vrši se kontrola upravljanja državom, ne raspravlja se o nagomilanim društvenim problemima“, kazao je Lutovac.

(Beta)