Skip to main content

Lutovac: Odvojeni poslanički klubovi – ne zbog raskola, takav je bio dogovor

Info 15. мај 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da će partije koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije samostalno imati odvojene poslaničke grupe u Skupštini i napomenuo da to nije rezultat bilo kakvog raskola, već da je takav dogovor u okviru koalicije bio postignut pre izbora.

Lutovac je na sednici Glavnog odbora DS naveo da je to važno zbog toga što su članice koalicije ipak partije sa različitim programima, a u nekim slučajevima i sa različitim ideologijama, ali i zbog toga što se uz posebne poslaničke klubove dobija i više vremena za izlaganje u Skupštini.

On je rekao da, u pogledu delovanja van parlamenta, DS može ili samostalno da deluje ili da se stvori programska koalicija ili savez koordiniranog delovanja.

Moguće je i stvaranje ideološkog saveza bliskih partnera koji bi osim bliskih socijaldemokratskih partija uključivao i liberalne partije ili stvaranje „najšireg mogućeg saveza umerenih političkih opcija širokog spektra“, ocenio je Lutovac.

On je ukazao, „s obzirom na to u kakvoj državi živimo“, da će morati da se ide ka poslednoj opciji, odnosno ka potpunom ukrupnjavanju i „frontalnom sukobljavanju sa onima koji sprečavaju da Srbija postane normalna država“.

Kao neposredne političke ciljeve DS-a, Lutovac je naveo borbu za univerzalne ideje i vrednosti, borbu za poštene izborne uslove i medije, borbu u parlamentu protiv donošenja loših zakona koji nisu u javnom interesu ili onih koji su čak protiv javnog interesa. Zalagaće se i za kontrolu izvršne vlasti i „borbu za bolju DS“, „otvaranje za nove ljude i ideje“ i borbu za jasnije socijaldemoktratsko profilisanje DS.

Lutovac je istakao da je DS zadovoljna brojem osvojenih poslaničkih mesta na izborima u okviru koalicije, ocenivši da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije morala da ostvari bolji rezultat i pored mnogobrojnih nepravilnosti u izbornom procesu.

(FoNet, Foto: Beta)