Skip to main content

Lula de Silva malo ispred Bolsonara, drugi krug glasanja u Brazilu 30. oktobra

Planeta 03. okt 2022.
2 min čitanja

Izbori u Brazilu idu u drugi krug u kojem će se levičar Luiz Inacio Lula da Silva suočiti sa aktuelnim predsednikom krajnje desnice Jairom Bolsonarom. Sa skoro svim prebrojanim glasovima, Lula je osvojio 48 odsto protiv Bolsonarovih 43 procenta – što je mnogo bliži rezultat nego što su ankete sugerisale.

Međutim, Lula nije uspeo da ostvari više od 50 posto važećih glasova potrebnih da spreči drugi krug. Birači sada imaju četiri nedelje da odluče ko od njih dvojice treba da vodi Brazil. Pobeda u prvom krugu uvek je bila težak zadatak za svakog kandidata – poslednji put se to dogodilo pre 24 godine.

Za Lulu – koji nije mogao da se kandiduje na izborima 2018. jer je bio u zatvoru nakon što je osuđen zbog optužbi za korupciju – ovo predstavlja izuzetan povratak. A Bolsonaro, za koga su istraživanja javnog mnjenja pokazala da daleko zaostaje za Lulom, radovaće se činjenici da je dokazao da anketari nisu u pravu, baš kao što je i predvideo, prenosi BBC.

Njih dvojica su najveći rivali i proveli su veliki deo kampanje razmenjujući uvrede. U poslednjoj TV debati pre glasanja, Bolsonaro je Lulu nazvao lopovom, u vezi sa optužbama za korupciju zbog kojih je bio u zatvoru na 580 dana pre nego što je presuda poništena. Lula je zauzvrat nazvao Bolsonara ludakom.

Lula kaže da će pojačati mere za zaštitu amazonske prašume, dok je Bolsonaro tvrdio da delove prašume treba otvoriti za ekonomsku eksploataciju. Krčenje šuma i šumski požari porasli su tokom vremena na funkciji predsednika Bolsonara. Aktivisti za klimu upozorili su da bi, ako bude ponovo izabran, ova oblast mogla da dostigne prekretnicu.

Kritičari ističu da je Lulina ekološka evidencija tokom njegovog vremena na funkciji – upravljao je Brazilom od 2003. do 2010. – bila daleko od savršenog. Ali pošto Bolsonaro računa na poljoprivredni sektor i agrobiznis za glasove i podršku, Lula je taj koji je preferirani izbor klimatskih aktivista. No, glasači u Brazilu imaju mnogo drugih hitnih briga, kao što je povećanje cena hrane, koje su doprinele povećanju siromaštva i gladi.

Mnogi glasači su takođe spomenuli obrazovanje i visok nivo nejednakosti u Brazilu kao pitanja kojima žele da se pozabavi novi predsednik.

Glasanje, na koje je pozvano 156 miliona birača, proteklo je bez nasilja i velikih incidenata u najvećoj zemlji Latinske Amerike.

(RSE, foto: Flickr)