Skip to main content

LSV zajedno sa centralnoevropskim strankama EFA osudila agresiju na Ukrajinu

Vojvodina 16. mar 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je zajedno sa centralnoevropskim strankama grupacije Evropska slobodna alijansa (EFA) agresiju Rusije na Ukrajinu.

Ovog vikenda je u austrijskom gradu Klagenfurtu (Celovcu) održan sastanak centralnoevropskih stranaka, članica političkog saveza Evropske slobodne alijanse (EFA), kojem je prisustvovala i sekretarka za međunarodnu saradnju Lige socijaldemokrata Vojvodine Dejana Đurđević.

Članice tog saveza insistiraju na što bržem otvaranju pregovaračkog procesa Evropske unije sa Ukrajinom, navela je LSV u saopštenju za javnost.

“Ova situacija dokazala nam je da je, kao i Ukrajini, i zemljama Zapadnog Balkana neophodna što brža integracija u Evropsku zajednicu”, kazala je međunarodna sekretarka LSV-a Dejana Đurđević.

Oni su oštro osudili agresiju nad Ukrajinom i podržali uvođenje ekonomskih i političkih sankcija Rusije, čiji je cilj da se zaustavi Putinova ratna invazija.

Centralnoevropske stranke pozvale su druge članice EFA-e, kao i Evropsku komisiju, da se uključe u pružanje humanitarne pomoći Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Sastanku u Klagenfurtu (Celovcu) prisustvovali su predstavnici političkih stranaka Bayernpartei, Oljka, Enotna lista, Rainbow – Vinozhito, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Erdelyi Magyar Neppart, Moravian movement, Ruch Autonomii Slaska – RAS, Süd-Tiroler Freiheit i Lista za Rijeku.

(Autonomija)