Skip to main content

LSV-Vojvođani: Sistemski rešiti problem akušerskog nasilja

Info 19. jan 2024.
< 1 min čitanja

"Svaka žena ima pravo na dostojanstven porođaj"

Liga socijaldemokrata Vojvodine-VOJVOĐANI zatražila je da javnost u najkraćem mogućem roku bude upoznata sa detaljima navodnog akušerskog nasilja, prilikom kog je preminulo novorođenče u sremskomitrovačkoj bolnici.

„Očekujemo da policija i tužilašvo izađu sa svim bitnim podacima vezanim za ovaj slučaj koji je uznemirio javnost cele Vojvodine i Srbije i da pokrenu postupak protiv počinioca ako se pokažu osnovane sumnje“, istakla je u saopštenju potpredsednica te stranke Bojana Begović.

Podsećajući da je ovaj slučaj pokrenuo lavinu komentara i podstakao mnogo žena da na društvenim mrežama podele iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja, Begović je upozorila da svaka žena ima pravo na dostojanstven porođaj.

„Potrebno je da se problem nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim zdravstvenim ustanovama sistemski reši preko nadležnih organa u okviru zdravstvenog sistema. Ali i da se pruži psihološka podrška svim ženama koja će doprineti da se one osnaže i nauče kome mogu da se obrate u tim situacijama“, zaključila je ona.

(Autonomija, foto: LSV)