Skip to main content

LSV-Vojvođani: Potonula barža izazvaće ozbiljne štetne posledice u Dunavu i priobalju

Vojvodina 09. jan 2024.
< 1 min čitanja

Ko je sve zakazao u lancu odgovornosti?

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani ocenila je danas da će barža koja je sa hiljadu tona veštačkog đubriva potonula u Dunav kod Bačke Palanke nakon što je brod koji ju je gurao udario u stub mosta izazvati ekološke posledice i probleme na celom nizvodnom delu Dunava, a biće ugrožene i podzemne vode u priobalju, odakle se Novi Sad snabdeva vodom za piće.

“Zato smatramo da se ovaj akcident mora tretirati u skladu sa Zakonom o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama. Odgovornost pojedinaca i institucija mora da se ustanovi i krivci kazne, kako se ovakav ekološki akcident ne bi ponovio. Posledice će, nažalost, tek stići na naplatu a mi rezervni Dunav nemamo”, poručila je u saopštenju za javnost Nada Lazić, predsednica Saveta za zaštitu životne sredine te stranke.

Ona je zahtevala odgovor na pitanja da li je sistem zakazao ili je u pitanju ljudski faktor.

“Zašto je barža plovila noću, u uslovima ovako visokog vodostaja i moguće pojave stabala u reci, i ko je sve zakazao u lancu odgovornosti? Zvuči neverovatno da je razlog za udar u most to što su svi motori na barži stali zbog plutajućih stabala. Ili razlog možda leži u priči, koja kruži da posade ugase motore na plovilu u nizvodnoj plovidbi, radi uštede goriva, koje se kasnije preprodaje”, navela je Nada Lazić.

Dodala je da, s obzirom da se vađenje barže planira tek na proleće, nadležni treba da odgovore ko će sprovesti a ko platiti vanredna merenja kvaliteta vode duž celog toka Dunava, do Đerdapa.

(Autonomija/Beta, foto: Beta/Dragan Gojić)