Skip to main content

LSV – Vojvođani pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Vojvodina 12. мар 2024.
< 1 min čitanja

"Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet 'Mihajlo Pupin' i Visoka tehnička škola strukovnih studija"

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani pokrenuli su pred Skupštinom grada Zrenjanina za osnivanje Banatskog univerziteta. Kako je u izjavi za javnost podsetila predsednica Odborničke grupe LSV-Vojvođani u zrenjaninskoj skupštini Bojana Begović, taj grad je u periodu između dva popisa stanovništva izgubio oko 17.000 stanovnika.

Begović ocenjuje da mladi odlaze i zbog toga što Zrenjanin nema univerzitet, zbog čega su prinuđeni da se školuju u drugim gradovima.

„Zato smo odlučili da je krajnje vreme da se ponovo pokrene ova naša dugogodišnja inicijativa. Jedan od direktnih načina da zadržimo mlade ljude u našem gradu, jeste da im pružimo priliku za obrazovanje koje će biti dostupno i onima koji nemaju novca za studiranje u drugom gradu, ali i da obezbedimo raznovrsniju ponudu obrazovnih profila i više mogućnosti za izbor“, smatra Begović.

Ocenjuje da bi se osnivanjem Banatskog univerziteta mladima ponudio konkretan razlog da ostanu u Zrenjaninu, ali bi se privukli i studenti iz drugih sredina.

„Stožer univerziteta bili bi Tehnički fakultet ‘Mihajlo Pupin’ i Visoka tehnička škola strukovnih studija, ali bi se osim Zrenjanina uključila i druga banatska mesta, pre svega Kikinda i Vršac. Banatski univerzitet bi mogao da okupi profesore iz Zrenjanina i regiona koji danas predaju u Novom Sadu, Beogradu i drugim gradovima koji bi onda mogli da prenose znanje u našem gradu“, precizirala je ona.

Dodaje da bi ovaj predlog značajno unapredio kvalitet života u Zrenjaninu, zbog čega očekuju da lokalna vlast prihvati inicijativu i pokrene procedure.

(Autonomija)