Skip to main content

LSV: Vladin tim za preporod sela za tri godine nije uradio ništa

Vojvodina 14. авг 2022.
< 1 min čitanja

"Velika sela postaju mala, a ona mala praktično nestaju"

Liga socijaldemokrata Vojvodine podsetila je danas da je pre više od tri godine formiran Nacionalni tim za preporod sela, ali da u tom periodu ne da nije došlo do poboljšanja u ovoj oblasti, već je stanje još gore nego pre tri godine. Kako je saopšteno iz te stranke, prilikom formiranja tima, Milan Krkobabić ministar u Vladi Republike Srbije, slavodobitno je najavio velike projekte koji će dovesti do preporoda sela, ali da se desilo upravo suprotno.

– Sela su u još gorem stanju nego pre tri godine. Sve više mladih napušta sela. Velika sela postaju mala, a ona mala praktično nestaju. Svedoci smo demografske katastrofe – saopšteno je iz LSV.

Podsećaju i da Nacionalni tim za preporod sela ima preko 60 članova, ali da je njegova aktivnost danas izuzetno mala, uz opasku da su u toku 2022. godine mediji preneli svega nekoliko vesti vezanih za njega. LSV ocenjuje i da su sela najveće žrtve centralizacije u Srbiji.

– Dok je kvalitet života u Beču, Berlinu ili Bernu istog nivoa kao kvalitet u života u bilo kom selu u tim državama, dotle je Beograd, za bilo koje selo u Srbiji prava naučna fantastika. LSV snažno insistira na novim sistemskim rešenjima, koja bi dovela da osnaživanja Pokrajine, lokalnih samouprava i sela – navode iz tre stranke. Upozoravaju i da će se, bez modernog Ustava i pratećih zakona, centralizacija se nastaviti i dovesti do još većih problema.

(Autonomija, foto: LSV)