Skip to main content

LSV: Vlada Srbije da ukloni grafite koji veličaju ratne zločince

Info 06. nov 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da vlada ukloni grafite kojima se veličaju ratni zločinci.

Portparol LSV-a Aleksandar Marton zatražio je od Ane Brnabić da javnosti objasni kako je moguće da se dozvoljavaju skupovi ekstremnih desničara, a zabranjuju legalno prijavljene aktivnosti aktivista za ljudska prava.

MUP Srbije zabranio je Inicijativi mladih za ljudska prava u Srbiji da u utorak održi najavljeni skup na kojem je trebalo da se sa fasade jedne zgrade u Beogradu ukloni mural ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Skup je trebalo da se održi 9. novembra, na Svetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

“Ova odluka policije je skandalozna i dodatno urušava ugled Srbije u svetu. Nažalost, u Srbiji je očito normalno da se na zidovima zgrada nalaze likovi zločinaca, a da su oni koji su odslužili kazne svakodnevni gosti medija putem kojih šire ideje mržnje i netolerancije. Srbija ne sme biti sigurna kuća za ratne zločince”, poručio je Marton.

Dodao je da LSV traži od Vlade Srbije da ukloni sve murale i grafite koji veličaju ratne zločince i onemogući njihovo pojavljivanje u medijima.

“Srbiji je potreban zdrav i čist javni prostor. Sa ratnim zločincima to nikako nije moguće”, kazao je Marton.

(Autonomija)