Skip to main content

LSV: Uvesti obavezu vakcinacije za zdravstvo, prosvetu i sve javne službe

Info 11. sep 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od Vlade Srbije da u najkraćem mogućem roku uvede obavezu vakcinacije protiv koronavirusa za sve zdravstvene i prosvetne radnike, kao i za sve zaposlene u javnim službama.

“Poslednji podaci o velikom broju zaraženih, hospitalizovanih i umrlih govore da je poslednji trenutak da se načini ovaj korak. Vakcinisano je svega 50 odsto građana, što očito nije dovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta”, naveo je u saoštenju za javnost portparol LSV-a Aleksandar Marton.

Podsetio je da su pojedine države – poput SAD, Francuske, Italije, Grčke i Slovenije – propisale obaveznost vakcinacije za pojedine službe u državi.

“Primedbe da Ustav Republike Srbije ne dopušta uvođenje obaveze vakcinisanja ne stoje, jer je jasno da Ustav garantuje prava i slobode građana, ali ne po cenu ugrožavanja drugih pojedinaca i opšteg interesa”, poručio je Marton.

Podsetio je i na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, po kojem se protiv zarazne bolesti može odrediti obavezna vakcinacija, ako se utvrdi opasnost od prenošenja.

Država Srbija mora povući ovaj konkretan korak i na taj način sprečiti porast broja zaraženih, hospitalizovanih i umrlih. Država u borbi protiv koronavirusa mora slediti nauku. Sve ostalo bi bilo neodgovorno i opasno po građane”, kazao je Marton.

On je rekao da je nažalost jasno da je veliki deo stanovništva potpao pod uticaj antivakserskog pokreta, koji snažno deluje u Srbiji.

“Protiv neodgovornih pojedinaca se mora boriti jasnom i nedvosmislenom politikom poštovanja nauke i struke. Pojava vakcine je u 20. veku spasila milione života, posebno dečijih, i za 25 godina produžila očekivani životni vek građana”, naveo je Marton.

(Autonomija)