Skip to main content

LSV: Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Dveri protiv Nenada Čanka

Info 10. nov 2021.
< 1 min čitanja

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu protiv predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka, koju je 9. septembra ove godine podneo Srpski pokret Dveri, saopštila je danas LSV.

Dveri su protiv Čanka podnele krivičnu prijavu zbog navodnog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti iz člana 317. Krivičnog zakona Srbije.

Tužilaštvo je navelo da je prijavu odbacilo zbog nepostojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo zbog kojeg se goni po službenoj dužnosti, piše u saopštenju LSV-a.

Ta stranka je navela da je političko delovanje Dveri, od osnivanja ovog pokreta, “praćeno izlivima ekstremnog nacionalizma i propagiranjem ideja koje promovišu mržnju”.

“Članovi Dveri prekidali su tribine o Zoranu Đinđiću, negirali postojanje celih nacija, pozivali na kršenje Ustava i zakona po pitanju poštovanja ljudskih prava, negirali genocid u Srebrenici, promovisali politiku desnog ekstremizma… LSV će uvek biti brana desnom ekstremizmu i njegovim protagonistima”, piše u saopštenju.

(Autonomija)