Skip to main content

LSV traži gradsku bolnicu za Novi Sad

Vojvodina 30. apr 2023.
< 1 min čitanja

"U KCV se leče svi Vojvođani, ogroman broj ljudi, te bi otvaranje gradske bolnice u kojoj bi se lečili Novosađani, u velikoj meri olakšalo posao svima u KCV, smanjilo liste čekanja i pružilo pacijentima zdravstvenu negu dostojnu čoveka"

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad zatražio je danas ponovo od nadležnih organa da Covid bolnica na Mišeluku postane gradska bolnica, koja je Novom Sadu već decenijama preko potrebna.

U saopštenju predsednice novosadskog odbora LSV Maje Mrnuštik upozorava se da je postojeći Klinički centar Vojvodine odavno prevazišao svoje kapacitete i da se održava „isključivo na ličnom entuzijazmu zaposlenih“.

„U KCV se leče svi Vojvođani, ogroman broj ljudi, te bi otvaranje gradske bolnice u kojoj bi se lečili Novosađani, u velikoj meri olakšalo posao svima u KCV, smanjilo liste čekanja i pružilo pacijentima zdravstvenu negu dostojnu čoveka“, navodi Mrnuštik.

Podsetila je i da je Liga pre nekoliko godina, prilikom usvajanja aktuelnog Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine, amandmanima taj plan proširila upravo za gradsku bolnicu u Novom Sadu.

Uslovi postoje, zgrada postoji, pa samim tim ne postoji ni jedan razlog da se ista, u najkraćem mogućem roku ne pretvori u gradsku bolnicu, dodaje ona.

„Zahtevamo od nadležnih da počnu da rade svoj posao i olakšaju život Vojvođanima i Novosađanima koji ih uredno i redovno plaćaju za to“, poručila je Mrnuštik.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je danas da se to ministarstvo i država nalaze pred odlukom o zatvaranju kovid bolnica i o načinu na koji će iskoristiti te prostore.

„Kovid bolnica u Batajnici ima više od 930 kreveta, a one u Novom Sadu i Kruševcu više od 500“, rekla je Grujičić za današnju Politiku.

Komentarišući ranije najave da bi one mogle biti pretvorene u palijativne centre, Grujičić je rekla da bi neke zgrade trebalo konzervirati, očistiti, dezinfikovati, okrečiti i očuvati za eventualni slučaj neke nove pandemije.

(Autonomija)