Skip to main content

LSV traži da skupština ukine Zakon o rehabilitaciji

Info 10. avg 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas odluku suda u Valjevu kojom je rehabilitovan jedan od četničkih komandanata iz Drugog svetskog rata Nikola Kalabić i ocenila da je njegovom rehabilitacijom “rehabilitovana kolaboracija sa fašizmom i izdaja zemlje”.

“Kalabić i njegova formacija Gorska garda su počinili neke od najsvirepijih zločina na teritoriji okupirane Srbije, i to nad nedužnim i civilnim, seljačkim stanovništvom. Kalabićev krvav trag, koji je naprednjačko pravosudje rehabilitovalo, ostao je upamćen u selima Kopljare i Drugovac”, navela je LSV u saopštenju.

LSV je pozvala Skupštinu Srbije da izmeni ili “još bolje ukine sraman” Zakon o rehabilitaciji prema kome su već rehabilitovane desetine, kako je navedeno, ratnih zločinaca i fašističkih kolaboracionista.

“Srbija je u Evropi već izašla na loš glas zbog društvene rehablitacije ratnih zločinaca iz 1990-ih godine, u prvom redu Ratka Mladića. Dodamo li tome i kvislinge i zlikovce iz Drugog svetskog rata, očito je namera da se čitavo naše društvo identfikuje sa zlom i da se i na taj način izbrišu antifašističke tekovine i dopinos Srbije i Jugoslavije pobedi nad fašizmom”, piše u saopštenju.

(Beta, Foto: LSV)