Skip to main content

APV: Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture ne sprovodi planirane projekte

Vojvodina 10. авг 2022.
2 min čitanja

Organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) optužila je danas Fondaciju Novi Sad – Evropska prestonica kulture (EPK) da ne sprovodi neke projekte koji su planirani aktivnostima te fondacije, a da se informacije o tome skrivaju od gradjana.

Akcija je to saopštila povodom odluke gradskih vlasti da 368 miliona dinara bude povučeno sa projekta EPK.
„Gradjani su uskraćeni za informacije koje bi svaka odgovorna ustanova trebalo da saopšti. Gradjani treba da znaju da je fondacija privremeno telo koje se gasi do kraja 2022, kada Novi Sad prestaje da bude evropska prestonica kulture, što znači da svi projekti moraju biti završeni dotad“, saopštili su iz APV.

Precizirali su da je u okviru projekta uredjenja prostora „Nova mesta: urbani džepovi“ predvidjeno uredjenje četiri lokacije u Novom Sadu: Trga galerija, Banovinskog parka, zelene površine na Bulevaru patrijarha Pavla i Vidikovca kod Mosta slobode, ali da radovi nisu počeli i zatražili da se zbog toga utvrdi odgovornost nadležnih u fondaciji i gradskoj upravi.

Podsetili su da je u tu svrhu 16. juna 2021. Fondacija raspisala „Konkurs za Izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja za uredjenje urbanih džepova u Novom Sadu u postupku nabavke za dizajn“ s nagradnim fondom od 900.000 dinara.

„Podaci o raspisanom konkursu nalaze se na sajtu Fondacije, medjutim na sajtu nema podataka o tome šta se nakon toga dogodilo. Sad je već druga polovina 2022, a još nisu ni započeti radovi na uredjenju ni na jednoj od četiri lokacije“, naveli su iz APV.

Dodali su da je već sada „potpuno izvesno“ da će se umesto uredjenja Banovinskog parka naredne dve godine tamo graditi podzemna garaža.

„Ako je to bilo u planu sve vreme, zbog čega je taj prostor uopšte izabran kao projekat EPK? Koja je bila svrha raspisanog konkursa Fondacije i po kom osnovu je isplaćen novac za nagradu“, upitala je APV.

Dodala je da je drugi primer nemarnog odnosa prema sredstvima koje gradjani Novog Sada izdvajaju za kulturu u vezi s rebalansom budžeta Grada Novog Sada za 2022. godinu, gde se navodi da su smanjena sredstva za ulaganje u zgrade i gradjevinske objekte u okviru pozicije za kulturu, jer su smanjena sredstva za realizaciju projekta „Novi Sad – EPK“ i to za 368,1 milion dinara manje u odnosu na važeći plan.

(Beta, Foto: Grad Novi Sad)