Skip to main content

LSV: Sve manje vremena da se spreči prodaja zemlje strancima

Ekonomija 16. јан 2017.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije i Ministarstvo poljoprivrede da što pre izmene Zakon o poljoprivrednom zemljištu i onemoguće prodaju zemlje strancima.

“Za svega osam i po meseci, tačnije od 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU koja omogućava državljanima EU da kupuju zemlju na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani. I, kolika god cena bila, njima će biti jeftino jer je u EU zemlja skupa”, naveo je u saopštenju za javnost potpredsednik LSV Branislav Bogaroški.

Ocenio je da se prodaja zemlje strancima najlakše može sprečiti po modelu na koji je to učinila Slovačka, koja je propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se tri godine bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.

Bogaroški je dodao da je, za razliku od svoje prethodnice, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović “pokazao sluh” da se ovo pitanje reši i najavio da će biti zaštićen interes Srbije.

“LSV već dugo upozorava i zahteva – zemlja se ne prodaje! Svaki dan koji bi protekao posle 1. septembra bez zakonske zaštite od prodaje zemlje strancima značio bi nesagledive gubitke po domaće poljoprivrednike, Vojvodinu i čitavu Srbiju”, ocenio je Bogaroški.

(Autonomija)