Skip to main content

LSV: Srbija i Hrvatska da zaborave ratove i grade bolju budućnost za svoje građane

Info 05. avg 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas od najviših državnih vlasti Srbije i Hrvatske da prestanu sa suparničkom i ratničkom retorikom i okrenu se rešavanju problema svojih građana.

“Ratovi na razvalinama bivše Jugoslavije završili su se pre više od četvrt veka, ali je, očito, političkim elitama draže da prikupljaju jeftine političke poene tako što nemilice koriste jezik koji je i doveo do ratova devedesetih godina”, ocenila je LSV u saopštenju za javnost.

Kako se navodi, umesto govora mržnje i retorike rata, bolje je da se vlasti u obe države pozabave činjenicom da sve više mladih odlazi i da nam države postaju staračke.

“Hrvatska je od popisa 2011. izgubila skoro 400.000 stanovnika, a podaci iz Srbije govore da godišnje nestane grad veličine Zrenjanina. Više će nas biti u Beču, Dablinu, Bratislavi ili Torontu, nego u Kikindi, Kragujevcu, Osijeku ili Virovitici. Samozvanim patrijotama i velikim ‘rodoljubima’ očito to ne predstavlja problem”, navodi se u saopštenju.

LSV je pozvala vlasti u obe države “da prestanu da se igraju takmičenja u merenju patriotskih mišića i da započnu zajedničku trku u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta”.

“Neka se takmiče u nivou uređenosti društva ili zauzdavanju korupcije i kriminala. Ta trka je bolja i korisnija za sve građane u regionu”, saopštila je LSV.

(Autonomija, Foto: LSV)