Skip to main content

LSV: Srbija da zatvori takozvani Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu

Info 11. nov 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevala je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić da se pod hitno zatvori takozvani Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, jer postoji sumnja da je reč o ruskoj “obaveštajnoj pa i vojnoj bazi”.

“Poznato je da su Rusko-srpski centar od samog formiranja pratile kontroverze, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je reč o ruskoj obaveštajnoj, pa i vojnoj bazi. Više puta su evropske institucije reagovale i upozoravale Srbiju na sumnjiv karakter ovog centra”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

Dodao je da se “sumnja u karakter” Rusko-srpskog humanitarnog centra pojačala zajedno sa početkom ruske agresije na Ukrajinu.

“Delatnost Rusije je u Srbiji vidljiva na svakom koraku, pre svega u veoma agresivnoj medijskoj propagandi, ali i politici destabilizacije zemalja u našem regionu”, rekao je Marton.

Podsetio je da je Srbija nezavisna država koja je kao glavni spoljnopolitički cilj postavila ukazak u Evropsku uniju, ali je taj put otežan zbog neusaglašenosti sa spoljnom politikom EU.

“Zatvaranje takozvanog humanitarnog centra u Nišu predstavljao bi pozitivan korak i od velikog interesa je za budućnost Srbije”, poručio je Marton.

(Autonomija)