Skip to main content

LSV: Sramno skidanje imena Elektrovojvodine

Vojvodina 17. јан 2017.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da godinama unazada, “dan po dan” protivnici vojvođanske autonomije čine sve kako bi uništili i samo ime Vojvodine.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da je najnoviji primer za to skidanje neonskog naziva Elektrovojvodine sa zgrade te kompanije u Novom Sadu.

“Smetala je i neonska reklama Elektrovojvodine, jer podseća na časnu i bogatu istoriju tog preduzeća i vreme pune autonomije, kada se u Vojvodini živelo puno bolje nego danas”, naveo je LSV u saopštenju za javnost.

Dodaje se da zato nije bilo dovoljno samo centralizovati imovinu i novac Elektrovojvodine, niti je bilo dovoljno ugasiti preduzeće koje je uspešno poslovalo više od pola veka, koje je najviše ulagalo u investicije i modernizaciju, imalo najkvalitetniji nivo distribucije pa samim tim i najbolju naplatu od svih drugih sistema u Elektroprivredi Srbije (EPS).

“Zato nije bilo dovoljno ostaviti stručnjake i inženjere koji su decenije proveli brinući o razvoju tog preduzeća i mlade ljude koji su školovani da ih naslede u tom iskustvu, da sede u zapećku, dok glavnu reč vode japiji u Beogradu, sa političkim vezama”, navodi se u saopštenju i dodaje da reorganizaciju EPS-a, koja je najavljivana i sprovedena uz obećanje velikih ušteda, prate afere i štete.

LSV je poručio da svima onima koji su doprineli ili se raduju skidanju jednog od obeležja najintenzivnijeg razvoja Novog Sada i Vojvodine da će “pre ili kasnije” ime Elektrovojvodine biti vraćeno “isto tako kako je i skinuto”.

U saopštenju koje je potpisao pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar ocenjuje se da je “krajnji trenutak” da se priznaju i isprave promašaji u reorganizaciji EPS i da se sistem decentralizuje.

“To podrazumeva i da se Elektrovojvodini vrati status koji je imala: preduzeća koja je zaduženo za razvoj i održavanje elektrodistributivnog sistema i brigu o potrošačima električne energije na teritoriji Vojvodine”, rekao je Kolar.

(Autonomija)