Skip to main content

LSV: Radikalski snovi Miloša Vučevića o srpskom ujedinjenju su opasne izjave

Info 04. јан 2023.
< 1 min čitanja

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton optužio je danas ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića da “sanja radikalske snove o srpskom ujedinjenju” i ocenio da su to veoma opasne izjave.

Vučević je juče izjavio da naredne godine moraju biti godine srpskog ujedinjenja.

“Ova neodgovorna izjava na tragu je velikodržavne politike koja je devedesetih godina dovela do rata, masovnih ubistava i razaranja. Još je neodgovornije kada se zna da je Vučević ovu izjavu dao povodom Dana entiteta Republika Srpska, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još 26. novembra 2015. godine”, naveo je Marton u saopštenju za javnost.

On je upitao da li je to stav cele Vlade Srbije i premijerke Ane Branbić.

“Ova izjava predstavlja drastično kršenje suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, i čin je podrivanja dobrosusedskih odnosa dve zemlje. Neverovatno je da Vučević gotovo u istoj rečenici poziva na poštovanje međunarodnog prava po pitanju Kosova, a isto pravo drastično krši u slučaju BiH”, rekao je Marton.

Dodao je da je radikalska politika devedesetih godina 20. veka skupo koštala Srbiju i ocenio da “presvučeni radikali, koji žele da Srbija bude crna rupa na persijskom tepihu Evrope, očito idu istim putem”.

(Autonomija)