Skip to main content

LSV pozvala pristalice da se pridruže građanskim protestima, uključiti i teme iz Vojvodine

Info 03. dec 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je danas građanske ekološke proteste protiv Rio Tinta i pozvala svoje članstvo i simpatizere da ne ignorišu ovaj problem, kao ni probleme koji se tiču potencijalne izgradnje nuklearne elektrane u Vojvodini i drugih ekoloških problema u pokrajini.

“Građani Vojvodine veoma dobro znaju kakav je problem nemati ispravnu pijaću vodu, kako izgleda devastacija naših resursa od strane Gasproma i uništavanja šuma na Fruškoj gori i u Deliblatskoj peščari. Nije daleko Jadar od Vojvodine i Beograda, ali neće biti ni ruska nuklearna elektrana u Vojvodini daleko od ostatka Srbije. Vreme je da oko nekih tema budemo zajedno”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Dodali su da pored Rio Tinta treba protestovali i protiv nuklearne elektrane u Vojvodini, Gaspromovih aktivnosti koje ugrožavaju životnu sredinu i “robovskih uslova rada” u kineskom Linglongu.

“Naravno da je građanska neposlušnost način da se iskaže nezadovoljstvo, posebno kada ne možete kroz institucije da delujete kao građani ili kada građani, zahvaljujući bojkotu, nemaju svoje predstavnike u institucijama”, piše u saopštenju.

LSV je zahtevala da se uhapse svi batinaši koji su prošle nedelje tukli građane u Šapcu, jer su to oni isti koji su ispred murala Ratku Mladiću u Beogradu napadali aktivistkinju Aidu Ćorović i građane koji su hteli da uklone mural, isti oni koji napadaju kancelarije LSV, spaljuju zastavu Vojvodine ili preko nacionalnih frekvencija pozivaju na linč političkih neistomišljenika i vređaju građanke i građane Vojvodine po nacionalnoj osnovi.

“Nasilje je nedopustivo i vlast je dužna da svako nasilje spreči, inače će biti odgovorna za građanske sukobe. Pozivamo sve na mir i uzdržanost, ali ako država ne obuzda parapolicijske falange na ulici, mi ćemo se braniti”, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)