Skip to main content

LSV pozdravlja inicijativu EFA da prijem Zapadnog Balkana u EU bude prioritet

Vesti 18. feb 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) podržala je danas inicijativu grupacije regionalnih evropskih partija Evropska slobodna alijansa (EFA) da prijem Zapadnog Balkana u Evropsku uniju mora biti prioritet politike EU.

EFA, čija je LSV ponopravna članica, podnela je deset predloga od kojih je jedan predlog u oblasti spoljne politike EU, pod nazivom “EU treba da izgradi koherentnu, doslednu i pozitivnu poruku za Zapadni Balkan u vezi sa njihovim budućim članstvom u Uniji”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Objasnili su da se u tom predlogu EFA osvrće na to da je Zapadni Balkan geografski, istorijski i kulturološki deo Evrope i da prijem država Zapadnog Balkana u EU treba da bude jedan od prioriteta.

“Nejasni signali koje ove države dobijaju uticali su na jačanje autokratskih režima i dali mogućnost drugim subjektima (Rusiji i Kini) da prošire svoj uticaj”, navela je međunarodna sekretarka LSV-a Dejana Đurđević.

EFA je formirala radnu grupu za proširenje EU koja je učestvovala u izradi ovog predloga, a na čelu radne grupe je bio predsednik LSV Nenad Čanak.

Dejana Đurđević je ocenila da je inicijativa Evropske unije “Konferencija o budućnosti Evrope” odličan način da se sagledaju kratkoročni i dugoročni koraci koje bi trebalo preduzeti u reformi politike EU.

“To je nova, panevropska inicijativa odozdo prema gore koja ima za cilj da građanima, civilnom društvu i vlastima pruži veću priliku u učestvovanju i kreiranju politika EU. Očekuje se da će do proleća 2022. Konferencija doneti zaključke i dati smernice o budućnosti Evrope”, navela je ona.

Precizirala je da građani Zapadnog Balkana imaju priliku da budu deo Konferencije o budućnosti Evrope i da podrže taj predlog na zvaničnom sajtu: https://futureu.europa.eu/processes/EUInTheWorld/f/16/proposals/249022

(Autonomija)