Skip to main content

LSV: Politizacija pitanja bunjevačkog govora donosi štetu

Autonomija 06. maj 2021.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je od vladajućih stranaka u Subotici, pre svega Srpske napredne stranke (SNS), da prestanu sa politizacijom pitanja bunjevačkog govora i to prepuste merodavnim lingvističkim institucijama.

„Neprikosnoveno je pravo svih građana na slobodno izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, kao i pravo na službenu upotrebu jezika, informisanje i obrazovanje na maternjem jeziku. Nažalost, umesto da se ovom pitanju prišlo sa pozicija struke, nastupila je potpuna politizacija, pre svega od strane vladajućih političkih opcija u Subotici“, saopštila je LSV.

Ta stranka smatra da se „Bunjevačko pitanje“ kroz istoriju uvek otvaralo u krizna vremena, što nikako nije dobro.

Nedopustivo je kršiti ustavne i zakonske norme koje regulišu pitanje službene upotrebe jezika nacionalnih zajednica. Još je neprimerenije što SNS ne čini ništa da pitanje službene upotrebe jezika ne rešava u celovitosti, nego se ograničava samo na bunjevački govor“, navodi se u saopštenju.

LSV se zapitala da li je Ustav Srbije jasno naglasio da su svi građani jednaki i kada će biti rešeno pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika u Somboru, Apatinu i Baču, crnogorskog jezika u Vrbasu i romskog jezika u svim opštinama u kojima Romi žive u većem broju“.

„LSV se plaši da će ovakav način rešavanja ozbiljnih pitanja proizvesti veoma loše posledice po međunacionalne odnose u Subotici, ali i drugim krajevima Vojvodine, a može dovesti i do narušavanja odnosa Srbije i Hrvatske. Baš zato insistiramo na poštovanju Ustava i zakona i presudnoj reči struke“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)