Skip to main content

LSV: Orbanova vlast rehabilituje Hortija, ne zaslužuje orden države Srbije

Info 16. сеп 2022.
< 1 min čitanja

"Da li je Orbanova vlast uklonila Hortijevu bistu koja je nedavno postavljena u zgradu mađarskog parlamenta"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je danas dodelu ordena Republike Srbije mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i ocenila da je to „samo još jedan u nizu neprimerenih i loših gestova u odnosima dve države“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orbanu orden na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

„Pitamo se da li je predsednik Vučić, pre dodele ordena, pitao Viktora Orbana zašto vlada Mađarske odobrava i pomaže rehabilitaciju ratnog zločinca Mikloša Hortija“, navela je LSV u saopštenju.

Upitali su i da li je Orbanova vlast uklonila Hortijevu bistu koja je nedavno postavljena u zgradu mađarskog parlamenta.

Do kada će ulice i trgovi nositi nazive Mikloša Hortija? Da li je uklonjena spomen ploča na Bogoslovskom fakultetu u Debrecinu posvećena Hortiju?“, navela je LSV.

Ocenili su da su odnosi između građana Srbije i Mađarske dobri i dodali da je saradnja između dve države u interesu svih građana, ali zločini počinjeni od strane fašista ne smeju se zaboraviti.

Podsetili su da je agresija Hortijeve Mađarske na Jugoslaviju počela 1941, da je okupacija trajala do 1944, da je organizovana deportacija Jevreja iz Bačke, da su zločini počinjeni nad hiljadama građana Novog Sada, Čuruga, Žablja, Bečeja i drugih gradova, i istakli da to nikada ne sme biti zaboravljeno.

„Danas se treba prisetiti grofa Pala Telekija, premijera Mađarske, čoveka koji je zbog Hortijeve odluke da se Mađarska pridruži napadu na Jugoslaviju 1941. godine počinio samoubistvo: ‘Prekršili smo svoju reč – iz kukavičluka. Nacija to oseća, i odbacili smo svoju čast. Stali smo na stranu nitkova. Postaćemo pljačkaši grobova! Nacija đubreta. Nisam vas zaustavio. Kriv sam’, napisao je Teleki u oproštajnom pismu pre samoubistva“, naveo je portparol LSV Aleksandar Marton u saopštenju.

(Beta)