Skip to main content

LSV-Vojvođani: Vojvođani se ne boje pretnji desnih ekstremista i fašista

Info 10. avg 2023.
2 min čitanja

"Još jedan u nizu pokušaja desno ekstremističkih i fašističkih organizacija da unesu nemir među građane Vojvodine"

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)-Vojvođani saopštila je danas, povodom šovinističkih plakata desnih esktremista kojima su targetirani i funkcioneri te stranke, da ih takvi “kukavički napadi” neće uplašiti.

“To je samo još jedan u nizu pokušaja desnoekstremističkih i fašističkih organizacija da unesu nemir među građane Vojvodine. Kukavičko delovanje ovih desnih ekstremista je već nadaleko poznato. Ligaši su na takve napade navikli. Traju još od 1991. godine i uvek su bili u službi vlasti. Vojvođane je nemoguće uplašiti”, poručio je Aleksandar Marton, portparol LSV-Vojvođani, u saopštenju za javnost.

Dodao je da u njegovoj stranci znaju da je “bez ikakve koristi” da traže od nadležnih državnih organa da procesuiraju desne ekstremiste i fašiste koji stoje iza ovih napada.

Na plakatima koji su se juče pojavili na više mesta u Novom Sadu piše “Peta kolona Vojvodine” i potpisala ih je ultranacionalistička organizacija “Konzervativni pokret Naši”.

Nalaze se fotografije fašističkog ustaškog vođe Ante Pavelića, kao i domaćih opozicionih političara Bojana Kostreša i Nenada Čanka iz LSV-Vojvođani, bivšeg predsednika Vlade Vojvodine i Demokratske stranke Bojana Pajtića, bivšeg visokog funkcionera Narodne stranke i nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada Borislava Novakovića, predsednika Vojvođanske partiej Aleksandra Odžića, aktiviste Brajana Brkovića i radijskog voditelja Daška Milinovića.

Pored njih, na plakatima je prikazan logo Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i portala Autonomija, koji izdaje to novinarsko udruženje.

NDNV je saopštio da je juče oko 14 sati nepoznati muškarac pobacao šovinističke plakate ispred ulaza u prostorije tog udruženja.

Ocenili su da je to još jedan u nizu dokaza da se nasilje u Srbiji „širi sve brže i brže i da je samo pitanje dana kada će fašističke falange, koje imaju podršku režima, umesto plakata na ’sumnjive’ adrese početi bacati bombe“.

Dodali su da su o ovom najnovijem napadu obavestiti Stalnu grupu za bezbednost novinara, preko kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu, domaću i međunarodnu javnost, kao i sve organizacije koje se bave zaštitom slobode medija.

(Autonomija)