Skip to main content

LSV: Nemar prema državnim apotekama produbljuje probleme

Ekonomija 08. феб 2017.
< 1 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) saopštila je danas da se ni nakon 400 dana od blokade računa pančevačke apoteke, ne vidi rešenje koje je država predložila kako bi se situacija u ovoj oblasti popravila i apelovala na nadležna ministarstva da u što kraćem roku predlože model kojim bi se dugodošnji problemi državnih apoteka rešili i zaposlenima bilo omogućeno pravo za zarade i dostojanstven rad.

LSV je u saopštenju za javnost naveo da i Apoteka „Novi Sad“ deli probleme drugih apotekarskih ustanova, pošto ne postoji konkurentnost u odnosu na privatne apoteke, komunikacija sa poveriocima je otežana, a u većini prigradskih mesta postoji samo po jedna apoteka i to državna.

Podseća se da su gradske vlasti formirale radnu grupu, s ciljem da pripremi predlog plana sanacije poslovanja Apotekarske ustanove „Novi Sad“.

Navodi se da je Skupština opštine Novi Bečej na svojoj poslednjoj sednici donela odluku o ustupanju apoteka Doma zdravlja privatnim distributerima lekova, iako su iz opštinskog budžeta izdvojena sredstva za reprogram duga Doma zdravlja.

Ocenjuje se da je to veoma loš potez, jer je uobičajena praksa privatnih apoteka da nemaju interesa za nabavku skupih neophodnih lekova, jer više vode računa o poslovnom uspehu, nego o zdravlju sugrađana.

(Autonomija)