Skip to main content

LSV: Marketinško pumpanje mišića umesto demografske politike

Vojvodina 20. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Zar u Vojvodini ili, na primer, u Nišu nema projekata koje treba finansirati? Da li je ministarka nekada posetila neko od sela u Banatu? Ili Južnoj Srbiji?"

Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani ocenila je danas da je dodela novca Republici Srpskoj za demografske projekte marketinško „pumpanje“ mišića, kao i da populističke i demagoške mere neće pomoći ni Srbiji, ni Bosni i Hercegovini.

Postupak Ministarstva za brigu o porodici i demografiju koje je opredelilo 10 miliona dinara za tri projekta lokalnih samouprava iz Republike Srpske, LSV ocenjuje kao još jedan u nizu primera „izostanka bilo kakve strategije za rešavanje demografskih problema u Srbiji“.

„Zar u Vojvodini ili, na primer, u Nišu nema projekata koje treba finansirati? Da li je ministarka nekada posetila neko od sela u Banatu? Ili Južnoj Srbiji? Da je bila, shvatila bi katastrofalne razmere nestanka stanovništva u tim krajevima“, navode iz LSV.

Ministarka Milica Đurđević Stamenkovski se podseća da je ona ministarka u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini ili nekom njenom entitetu, kao i da Vlada u kojoj sedi „centralizuje 90 odsto javnih finansija Srbije, i masovno ulaže samo u grad Beograd“.

„Demografska slika Srbije će se popraviti samo ako naša zemlja krene put evropskih integracija i pridruži se porodici modernih naroda“, stooji u saopštenju LSV-Vojvođani.

(Autonomija)