Skip to main content

LSV i VP: Vlast negira vojvođanski identitet jer građane želi da razvrstava po nacionalnim torovima

Aktuelno 28. avg 2021.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Vojvođanska partija (VP) optužile su danas vlast u Beogradu da ne želi da prihvate da postoji vojvođanski identitet jer građane žele da razvrstavaju isključivo po “nacionalnim torovima”.

“Beogradske vlasti, sasvim je jasno, nisu spremne da prihvate činjenicu da u Srbiji mogu živeti i ljudi koji imaju snažan vojvođanski identitet. Oni bi građane da razvrstavaju po nacionalnim torovima. Vojvođani na to ne pristaju”, poručila je LSV.

Ocenili su da su argumenti vlasti identični etiketama koje je Istrijanima u Istri devedesetih godina 20. veka “lepio” predsednik Hrvatske Franjo Tuđman.

“Za njih smo mi ‘otpadnici’ i ‘urušitelji’ nacionalnog bića. Ponovo se pokazuje da nacionalisti i ne znaju ništa sem da napadaju, vređaju i lepe etikete”, navela je LSV.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić zatražio je ostavku direktora Republičkog zavoda za statistiku Miladina Kovačevića zbog izjave da će građani koji se na popisu budu izjasnili kao Vojvođani biti podvedeni pod regionalnu pripadnost.  

“Nijedna obrada podataka ne može biti važnija od garantovane slobodne volje građana da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti, Ustava Srbije, pa i svih drugih međunarodnih akata koji definišu slobodno izjašnjavanje i tačno upisivanje u popisni registar. Nije na vama da tumačite bilo čije osnovno ljudsko pravo o slobodnom izjašnjavanju”, poručio je Odžić Kovačeviću.

Dodao je da direktor statističkog zavoda ne sme da “krsti” prava građana u skladu sa sopstvenim viđenjem stvari, nego da poštuje njihova prava u skladu sa činjeničnim stanjem i onako kako se svaki pojedinac bude izjasnio.

“Ako niste sposobni da obavljate posao koji vam je dodeljen – podnesite ostavku, umesto što namećete neka svoja rešenja i kršite sve pozitivne međunarodne norme o slobodnom izjašnjavanju građana o nacionalnoj pripadnosti”, poručio je Odžić.

Sem što je rekao da će se na popisu stanovništva građani koji se budu izjasnili kao Vojvođani biti podvedeni pod kategoriju “regionalna pripadnost”, Miladin Kovačević je kazao da „Vojvođani ne postoje kao nacija“.

LSV i VP su ranije pokrenuli inicijativu da se omogući građanima da se na popisu izjasne kao Vojvođani, o čemu su razgovarali i sa ministarkom za ljudska prava i dijalog Gordanom Čomić.

Miladin Kovačević je još rekao da ga ne zanima inicijativa „vojvođanskih stranaka, Gordane Čomić, Saveta Evrope i ostalih“ i dodao da se Republički zavod za statistiku u svom radu vodi Međunarodnim preporukama UN za popis stanovništva i preporukama Eurostata.

(Autonomija)