Skip to main content

LSV i PSG podržali studente koji blokiraju zgradu Rektorata u Novom Sadu

Vojvodina 12. јун 2024.
2 min čitanja

"Studenti ne pristaju da im SNS jurišnici i funkcioneri fantomske Ruske stranke nameću predstavnike u Studentskom parlamentu"

Opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) – Vojvođani i Pokret slobodnih građana (PSG) podržali su danas studente koji su blokrali zgradu Rektorata Novosadskog univerziteta s ciljem da onemoguće održavanje, kako su naveli, protivpravno organizovanih izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta.

Prema Pravilniku o izborima za to studentsko telo, ti izbori se mogu održati jedino u zgradi Filozofskog fakulteta.

“Podržavamo studente Filozofskog fakulteta koji brane slobodu i dostojanstvo svoje kuće, jer ne pristaju da im SNS jurišnici i funkcioneri fantomske Ruske stranke nameću predstavnike u Studentskom parlamentu”, poručio je predsednik LSV – Vojvođani Bojan Kostreš.

Pozvao je rektora Univerziteta u Novom Sadu Dejana Madića da ne pokušava da “u ime svoje partije, SNS-a”, zloupotrebljavajući zakon, stavi pod prinudnu upravu ni studentska udruženja, a još manje Filozofski fakultet, koji je “retko mesto slobodne misli u našem gradu”.

“Pozivamo građane da podrže hrabre studente Filozofskog fakulteta, koji se bore protiv pritisaka batinaša i nasilnika iz SNS-a. Okupirani rektorat ili kladionica nisu mesta gde se studenti mogu slobodno izjasniti za svoje predstavnike”, poručio je Kostreš.

Upozorio je predstavnike režima u Novom Sadu da se ne usude da primene silu prema studentima koji brane zakon i ne prihvataju režimske zloupotrebe i lažne izbore.

“Branićemo pravo na slobodu svih studenata i institucija koje trpe represiju jer se ne mire na nasilništvom koje režim primenjuje u našem gradu”, rekao je Kostreš.

Funkcioner PSG-a i univerzitetski profesor Radivoje Jovović takođe je pozvao policiju da se uzdrži od ma kakve vrste intervencije povodom delovanja studenata u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

“Autonomija univerziteta je nepovrediva pravna i društvena tekovina, a reakcija policije može biti prihvatljiva samo u vanrednim okolnostima – što ovde nije slučaj, jer je reč o nenasilnim studentima koji traže samo jedno: slobodne i poštene izbore na svom fakultetu“, kazao je Jovović .

Podsetio je da je izostala reakcija policije povodom “okupacije” Filozofskog fakulteta od strane “lažnih studenata i jakih SNS momaka” od 28. do 31. marta ove godine.

“Stoga, a naročito u kontekstu toga što je ovog puta reč o stvarnom studentskom organizovanju, pozivam organe reda da ne učestvuju u stvaranju pritisaka i zastrašivanju ovih mladih ljudi, te da ih puste da se bore za slobodu i poštenje u svojoj kući. Neka sprovode zakon i pruže im punu zaštitu u ostvarivanju studentskih prava. Studentski je misliti, studentski je buniti se. Puna podrška našim mladim ljudima, puna podrška borbi za slobodnu misao”, poručio je Jovović.

(Autonomija)