Skip to main content

LSV: Hitno utvrditi ko je srušio spomenik narodnom heroju Svetozaru Markoviću Tozi u Novom Sadu

Vojvodina 06. мај 2023.
< 1 min čitanja

"Bio je simbol antifašizma u Vojvodini, simbol borbe za bolje i slobodno društvo"

Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zahtevao je danas od nadležnih organa da utvrde ko je srušio nadgrobni spomenik narodnom heroju Svetozaru Markoviću Tozi na Almaškom groblju u tom gradu.

“Zahtevamo od nadležnih organa da hitno reaguju i utvrde uzrok devastacije spomenika te isti vrate u prvobitno stanje, na čast i ponos svih građanki i građana Novog Sada i Vojvodine. U ovom vremenu relativizacije i prekrajanja istorije, i sam nemar je – saučesništvo”, navela je LSV u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, Svetozar Marković Toza je bio simbol antifašizma u Vojvodini, simbol borbe za bolje i slobodno društvo.

“Dok nam ulicama divljaju bezumni zločinci, dok se borimo protiv podizanja spomenika zločincima iz Drugog svetskog rata – devastiraju se spomenici istinskim herojima i ljudima kojima dugujemo slobodu”, navela je LSV.

Optužili su vlast da “sistematski radi na zatiranju i zanemarivanju” antifašističke borbe i njenih postignuća i dodali da se posle toga “dobije ono čemu svedočimo od početka devedesetih pa do današnjih dana.”

“Ukoliko nadležni organi u najkraćem mogućem roku ne vrate nadgrobni spomenik u prvobitno stanje, Ligaši će to svojim rukama učiniti”, navela je predsednica novosadskog odbora LSV-a Maja Mrnuštik.

(Autonomija, foto: LSV)