Skip to main content

LSV: Evropska unija je odgovor na fašizam i nacizam

Info 09. мај 2022.
< 1 min čitanja

Liga socijdemokrata Vojvodine saopštila je danas da 77 godina nakon pobede nad nacizmom i fašizmom Evropa nema pravo da bude srećna i spokojna jer je nada da su zločinačke politike zauvek poražene sve bleđa.

„Milioni žrtava nisu bili dovoljni da politika ’krvi i tla’ konačno ode u nepovrat. Desni ekstremizam je veoma živ. Političke opcije koje zagovaraju ideje bliske nacizmu i fašizmu slobodno šire svoje ideje i dobijaju sve veću podršku u izbornim procesima“, upozorila je LSV.

Ta stranka je upozorila da je slično i u zemljama nastalim na razvalinama bivše Jugoslavije, gde je na sceni istorijski revizionizam jer se dželat predstavlja za žrtvu, a žrtva za dželata.

Iz LSV-a su podsetili da se ta stranka 2009. godine izborila za usvajanje Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola, što čini osnovu za obračun sa protagonistima ideja nacizma i fašizma.

„Nažalost, zakon je, veoma često, samo mrtvo slovo na papiru. Njegovo sprovođenje svakodnevno izostaje. Veličaju se ratni zločinci i iz Drugog svetskog rata i ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Osuđeni ratni zločinci slobodno paradiraju ulicama i medijima, a institucije finansiraju rad njihovih udruženja građana“, navodi se u saopštenju LSV-a.

U LSV-u smatraju da je tužno što Dan pobede dočekujemo u jeku brutalne ruske agresije na Ukrajinu, gde ljudi ginu u ime novih imperijalnih težnji.

„Evropski i svetski mir su ponovo ugroženi. Evropsko jedinstvo ne sme biti narušeno. Ono je nastalo na temeljima pobede nad nacizmom i fašizmom“, navodi se u saopštenju.

Uz ocenu da je zadatak svih evropskih naroda da čuvaju mir i slobodu, LSV je ocenila da Srbija mora postati članica Evropske unije i tako učestvovati u građenju i čuvanju evropskog jedinstva jer je samo ujedinjena Evropa garant mira na našem kontinentu.

(Autonomija)