Skip to main content

LSV: Dramatičan pad političkih prava i građanskih sloboda u Srbiji

Info 16. mar 2023.
< 1 min čitanja

Osuda pretnji NDNV-u

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton ocenio je danas da je u Srbiji na delu “dramatičan pad političkih prava i građanskih sloboda” i osudila poslednju u nizu pretnji koju su ekstremisti uputili na adresu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV).

Na zvaničnu imejl adresu NDNV-a stigla je nova pretnja koju je potpisao ekstremistički “Konzervativni pokret Naši”, u kojem iznose uvrede, te NDNV i njegov portal Autonomija optužuju da su “strani plaćenici”, da vode “medijski rat protiv Rusije i Srbije” i “promovišu ukrajinski neonacizam”.

Aleksandar Marton je u saopštenju za javnost podsetio da se proteklih dana pojavio i izveštaj Platforme za promovisanje zaštite novinarstva i bezbednosti novinara Saveta Evrope, u kojem se navodi da se Srbija nalazi među zemljama u kojima su novinari prethodne godine najviše puta bili zastrašivani.

Ocenio je da je “veoma loše” to što u društvu u Srbiji nije započela rasprava o katastrofalnom izveštaju neprofitne orgnizacije “Fridom haus”, koja je u svom godišnjem izveštaju konstatovala da se Srbija nalazi na 16. mestu zemalja u kojima je u poslednjih deset godina zabeležen dramatičan pad sloboda, za minus 18 stepeni pa je tako pozicionirana između Avganistana i Mjanmara.

Marton je podsetio da je u tom izveštaju naglašeno da je prošlogodišnji izborni proces bio narušen velikim izbornim prednostima koje je imala vladajuća stranka, a to uključuje “ogromnu medijsku pristrasnost i zloupotrebu javnih resursa”.

“Izveštaji Fridom hausa su iz godine u godinu sve negativniji i jasno ukazuju na negativne tendencije demokratskih procesa u Srbiji”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, demokratska, građanska i evropska Srbija moraju naći kvalitetan odgovor na ove loše tendencije.

“Srbija mora prestati sa lutanjem na svom evropskom putu i tako olakšati procese modernizacije. Samo to je garant podizanja i osnaživanja demokratakih standarda i sloboda u našem društvu”, poručio je Marton.

(Autonomija, foto: LSV)