Skip to main content

LSV će tražiti raspravu o NIS-u u Skupštini Vojvodine

Info 09. сеп 2008.
2 min čitanja

nisns.jpgPotpredsednica Skupštine Vojvodine Maja Sedlarević izjavila je da će Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) tražiti da se pokrajinski parlament opredeli o najavljenoj privatizaciji NIS-a i energetskom sporazumu sa Rusijom. Ona je na štandu u Novom Sadu gde LSV prikuplja potpise građana protiv najavljene privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS) rekla da će ta stranka, čiji je i ona član, tražiti od pokrajinske administracije da se izjasni na koji način misli da bi bilo najbolje da Vojvodine bude obeštećena. „Tražićemo da se Skupština Vojvodine jasno opredeli da li smatra da je ovakav energetski sporazum sa Rusijom, odnosno način na koji se NIS prodaje, štetan po Vojvodinu“, rekla je Sedlarević.
Ona je dodala da će LSV, uz to, tražiti i da se poslanici izjasne o predlogu da se rudna renta poveća sa sadašnjih tri na 70 odsto, „jer je reč o interesu građana Vojvodine u kojem nema mesta za stranačka potkusurivanja“. „Samo na taj način lokalne samouprave i pokrajina mogu da budu obeštećene na pravi način za ono što se trenutno dešava“, rekla je Sedlarevićeva i najavila da će, ako to ne uradi pokrajinska administracija, LSV sama izaći sa planom i programom u vezi sa obeštećenjem Vojvodine. Prema njenim rečima, ovo je jedno od pitanja na kojem predstavnici svih stranaka trebaju da pokažu da li su odgovorniji prema građanima Vojvodine ili pred centralama svoji stranaka.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine. je dodala da je za LSV neprihvativa prodajna cena NIS-a od 400 miliona evra, jer toliko vrede samo zgrade u Novom Sadu i Beogradu, i da se LSV zalaže da prodajna cena bude veća jer je procenjena tržišna vrednost nacionalne naftne kompanije 2,2 milijarde dolara. „Peticija je samo jedan od oblika protesta kojim želimo da pokažemo Vladi Srbije koliko građani Vojvodine prepoznaju da je ovo pljačka Vojvodine. LSV će i narednih dana nastaviti sa prikupljanjem potpisa i protestima po gradovima Vojvodine“, rekla je ona.
Skupština Srbije danas je ratifikovala Sporazum o stabilziaciji i pridruživanju EU i Energetski sporazum sa Rusijom. Za potvrđivanje energetskog sporazuma sa Rusijom danas je glasalo 214 poslanika u Skupštini Srbije, a protiv su glasala 22 poslanika.

(Beta)