Skip to main content

LJUBOMIR FILIPOVIĆ: Dritan Abazović ima opasne autoritarne impulse

Intervju 04. jan 2021.
4 min čitanja

Nakon avgustovskih izbora sagovornik Novog magazina politički analitičar Ljubomir Filipović zbog svog kritičkog odnosa prema novima vlastima izložen je sve većim pretnjama. O tome je obavestio nadležne organe, ali nikakav odgovor nije stigao.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je na ponovno odlučivanje sedam zakona koje je donijela Skupština Crne Gore krajem prošle godine. To je izazvalo brojne polemike i trenutno je najaktuelnija tema na crnogorskoj političkoj sceni. Kako Vi komentarišete tu Đukanovićevu odluku?

Đukanović je iskoristio svoja ustavom propisana ovlašćenja i vratio sve zakone donešene na po njegovom mišljenju nelegalnoj sjednici Skupštini na ponovno odlučivanje. Skupština i nova većina su trapavo i bez potrebe, ali sa neobjašnjivom hitnošću ušli u tu za njih najvažniju sjednicu. Promijenili su poslanika i člana Državne izborne komisije i napravili niz proceduralnih i pravnih grešaka, i samim tim dali predsjedniku države, koji je ne zaboravimo i njihov politički protivnik, da napravi politički udarac. I on je to učinio.

Iz vlasti tvrde da odluka predsjednika Mila Đukanovića predstavlja presedan u istoriji crnogorskog višepartizma i završni je čin opstrukcije opozicionih partija, pokušaja blokade institucije i sistema u cjelini.

Odluka Đukanovića nije presedan. Predsjednik Vujanović je nekoliko puta vraćao zakone na ponovno odlučivanje i to u parlamentu u kom je njegova partija imala većinu.

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da crnogorski predsjednik ne dozvoljava mirnu tranziciju vlasti i nastavlja u višegodišnjem maniru da Crnu Goru tretira kao svoj feud. Na to je Đukanović odgovorio da je populistička, politikantska reakcija Krivokapića ispod svakog nivoa.

Premijer Krivokapić ima talenta za dramu. Tranzicija vlasti je završena mirno, bez ijednog poteza koji bi ukazao na opstrukciju od strane bivše vlasti. Iskreno sam stepenom njihovog strpljenja i sam bio iznenađen. Tokom tranzicije, kao i sa ovim posljednjim slučajem u Skupštini, Krivokapić i njegovi voljni i nevoljni saveznici su bili ti koji su sami sebe saplitali na svakom koraku. Nešto im se može otpisati na političko i administrativno neiskustvo, ali dobrim dijelom je i riječ o populizmu kojim žele da zamaskiraju svoju trapavost.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je da je Đukanović „dao sebi žuti karton” i da će ako prekrši Ustav biti smijenjen. Zbog toga su politički analitičari Abazoviću poručili da se ponaša kao seoski sudija.

Dritan Abazović ima opasne autoritarne impulse, koji mu se opraštaju od civilnog društva, jer su svi upali u zamku da navijaju za revolucionarnu “blagorodnu jarost” kako su je zvali Sovjeti nakon smjene sistema u Rusiji. Problem je što u toj i takvoj jarosti i Abazovićevom prekoračenju ovlašćenja nema ničeg demokratskog.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić najavio je da će ponovo biti izglasani svi zakoni.

I hoće, oni imaju većinu za to. Samo treba da se dovedu u red i proceduralno ne prave greške koje osporavaju ono za šta nesumnjivo imaju politički legitimitet.

Vlada je građane Crne Gore zadužila oko milijardu eura, a državni dug u jednom danu podigla na nivo od preko 100 odsto bruto domaćeg proizvoda. Tako je, radeći tajno, ali i organizovano, „prva demokratska vlada“, izvela najveće zaduženje u istoriji Crne Gore, saopštili su iz Liberalne partije. Je li ovim Vlada dovela građane na rub dužničkog ropstva?

Mislim da treba biti fer i reći da je zaduženje planirano i koordinisano sa bivšom vlašću. Pandemija, pad ekonomije kao i nasljeđene obaveze iz perioda vladavine Demokratske partije socijaista su učinile zaduženje neminovnim. Način na koji je to učinjeno, netransparentno, sa velikim sumnjama u legalnost samog procesa, nešto je o čemu treba razgovarati i o čemu se razgovara u Crnoj Gori.

Premijer Krivokapić ipak obećava ekonomski preporod Crne Gore.

Teško. Za preporod i za velike promjene potrebna je neobična hrabrost i vizija, kao i potpuno odsustvo populizma i spremnost za bolne odluke. Mislim da je ova vlada većinom populistička i da se giba i donosi odluke u skladu sa tim kako javno mnjenje reaguje. To su dokazali mnogo puta do sada, kada su tokom jednog dana mijenjali svoje odluke po nekoliko puta u skladu sa time što njima naklonjena javnost očekuje.

Kako komentarišete odluku nove vlasti da ugasi nacionalnu aviokompaniju?

Kao ishitrenu, kao populističku, i kao veoma upitnu po pitanjima namjera i razloga za takvu odluku. Ja imam nekog iskustva, jer sam u Americi radio u upravi najvećeg njihovog međunarodnog aerodroma, ali sam svoj stav zauzeo slušajući regionalne avio eksperte. Dakle, odluka je brzopleta i nevizionarska.

Mnogi tvrde da su u današnjoj Crnoj Gori najugroženiji Crnogorci. Šta Vi na to kažete?

Politički Crnogorci i etnički Crnogorci i nacionalne manjine osjećaju se isključenim iz procesa, i kolektivno i individualno diskriminisanim. Neki će reći da je to bio slučaj sa političkim i etničkim Srbima u Crnoj Gori. Ipak, kada pogledate koliko je Srpska pravoslavna crkva prosperirala u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti, koliko je srpskih institucija i medija u Crnoj Gori osnovano u prethodnom vremenu, shvatite da to nije baš tako. Na kraju pogledajte koliko je kadrova nove vlasti svoje karijere gradilo na visokim pozicijama starog sistema.

Da li su nakon svega ovog što se dešava u Crnoj Gori mogući uskoro novi izbori?

Ne vjerujem. Sve dok uhljebljenja budu zadovoljavala sve političke subjekte i dok novca bude u kasi oni će svoje ideološke razlike prevazilaziti. Naslijeđeni sistem je klijentelistički i sve partije imaju iskustvo vladanja na lokalnom nivou. Nikad i nigdje nisu pokazale volju za diskontinuitetom kada su nepotizam, partijsko zapošljavanje i kronizam u pitanju. Svjesni su da ih samo zajedničko budžetsko korito može održati na okupu.

Vi i vaša porodica izoženi ste odmah poslije izbora, a posebno ovih dana brutalnim uvredama i prijetnjama. Zbg čega vas najviše napadaju?

Godinu dana sam se našao pod strahovitom kampanjom targetiranja od strane desne srpske javnosti, ne samo u Crnoj Gori nego u regionu. Moji stavovi se nisu mijenjali i prilično sebe smatram tolerantnim u komunikaciji. Na kraju krajeva, ja sam dijelom i etnički Srbin. Dakle, napadi i prijetnje su proizvod jedne vrste fiksacije dijela javnosti koja je ekstremistička i fanatična religiozno.

Obavijestili ste Dritana Abazovića da vam prijete, ali se nije udostojio da vam odgovori?

Tačno. Sa gospodinom Abazovićem sam do izbora i pored političkih razlika imao prijateljski odnos i povremenu komunikaciju koja je bila korektna. Nećete vjerovati, ali samo prije četiri godine pozvao me je da pristupim tada svježe osnovanoj partiji. Nakon izbora poslao sam mu skrinšotove prijetnji, rekavši mu da obrati pažnju na to sa kim ulazi u političke dilove. Nikad se nije udostojio da odgovori na poruku. Vlast neke ljude mijenja, a kod gospodina Abazovića je to očigledno.

(Novi magazin, foto: Antena M)