Skip to main content

Litvanija označila rusku grupu Vagner kao terorističku organizaciju

Autonomija 14. мар 2023.
< 1 min čitanja

Prema litvanskoj rezoluciji, Vagner takođe predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost zemlje

Vlasti u Litvaniji danas su rusku paravojnu grupu Vagner označile kao „terorističku organizaciju“ zbog njenih aktivnosti u Ukrajini, gde se bori zajedno sa ruskom vojskom.

Vagnerova grupa je prisutna u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine koju ruske snage pokušavaju da zauzmu od leta po cenu velikih gubitaka i gde Ukrajinci pokušavaju da dobiju na vremenu i pripreme se za kontraofanzivu.

Litvanski parlament usvojio je rezoluciju u kojoj se navodi da je „Vagner teroristička organizacija“ i pozivaju druge zemlje da učine isto.

U rezoluciji se navodi da je Vagner „počinio sistematske i teške zločine agresije koji predstavljaju terorizam, kao što su ubijanje i mučenje ukrajinskog civilnog stanovništva, bombardovanje stambenih zgrada i drugih civilnih objekata“.

Ukrajinske vlasti su odmah izrazila zahvalnost Litvaniji.

„Hvala litvanskom parlamentu što je usvojio rezoluciju kojom se ruska grupa Vagner označava terorističkom organizacijom“, izjavio je šef kabineta ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak.

„Drugi treba da slede taj primer, da nazovu krivca krivim“, napisao je Jermak na Tviteru.

Takvu rezoluciju je usvojila susedna Estonija. Parlament te zemlje je u oktobru usvojio deklaraciju u kojoj je ruske vlasti nazvao „terorističkim režimom“, a grupu Vagner „terorističkom organizacijom“.

Prema litvanskoj rezoluciji, Vagner takođe predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost zemlje.

Litvanske obaveštajne službe su prošle nedelje nagovestile da bi grupe ruskih plaćenika mogle da izvode operacije ograničenog obima protiv evropskih zemalja.

U svom godišnjem izveštaju, litvanske službe su istakle da bi „Vagnerovi napori mogli da obuhvate aktivnosti kao što su izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka o infrastrukturi“, kao i „subverzivne akcije, sabotaže“ ili izazivanje društvenih nemira.

(Beta, Foto: Pixabay)