Skip to main content

Linglong: Za proizvodnju pneumatika nije neophodna integrisana dozvola

Info 02. nov 2022.
2 min čitanja

"Nakon završetka izgradnje fabrike, a pre početka pokretanja serijske proizvodnje, biće 'izvršen niz merenja u skladu sa zakonima iz oblasti zaštite životne sredine'"

Kompanija Linglong se u potpunosti pridržava zakonom propisanih procedura tokom realizacije projekta fabrike guma u Zrenjaninu, a nijedna fabrika u Republici Srbiji koja se bavi proizvodnjom pneumatika ne poseduje integrisanu dozvolu, navedeno je danas iz kompanije Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin.

Dodaju da je njeno izdavanje, kao posebne dozvole u sferi dodatne kontrole uticaja na životnu sredinu uređeno posebnim zakonom, kao i da je jasno definisano za koje privredne delatnosti je ovakva dozvola zakonski neophodna.

Linglong je ovo saopštio reagujući na nedavno saopštenje Akcije progresivne Vojvodine (APV) u kojem se tvrdi da svojom privrednom aktivnosti, šifrom delatnosti, vrstom proizvodnje i tehnološkim postupkom, kompanija Linglong International Europe ne ispunjava uslove koji propisuju pribavljanje integrisane dozvole, odnosno ne vrši aktivnosti koje ovakvu dozvolu zahtevaju.

Iz Lingloga navode i da je spisak integrisanih dozvola javan i da je dostupan na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine unutar Registra izdatih integrisanih dozvola.

“Što se tiče teritorije cele Republike, prema reviziji javnog spiska Ministarstva zaštite životne sredine iz septembra 2022 godine, do sada je izdato 220 integrisanih dozvola i nijedan operater nije proizvođač pneumatika”, navode u Linglongu.

Ta komapnija navodi i da je aktivno i odgovorno pribavljala neophodnu dokumentaciju, i sprovodila sve zakonske obaveze, među kojima i Lokacijske uslove od Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, sa preko 30 jasno definisanih uslova.

“Jedna od obaveza jeste utvrđivanje nultog stanja životne sredine. Ova istraživanja podrazumevala su merenja ambijentalnog stanja vazduha, gde je praćen kvalitet vazduha u periodu od 7 dana, kvalitet površinskih voda u reci Begej i Aleksandrovačkom kanalu, kvalitet zemljišta na posedu kompanije, kao i stanje i kvalitet podzemnih voda koje protiču ispod poseda kompanije”, stoji u saopštenju Linglonga.

Poručili su i da će nakon završetka izgradnje fabrike, a pre početka pokretanja serijske proizvodnje, biti “izvršen niz merenja u skladu sa zakonima iz oblasti zaštite životne sredine.

Pokrajinski organi da zaustave izgradnju Linglonga

Podsetimo, u ponedeljak je Akcija progresivne Vojvodine (APV) upozorila Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i pokrajinske inspekcije imaju zakonsku obavezu i nadležnost da spreče izgradnju, kako ističu, “nelegalnog objekta” kompanije Linglong u Zrenjaninu i na taj način spreče “da on ugrozi zdravlje” građana Zrenjanina, Vojvodine i opstanak Specijalnog rezervata prirode Carska bara.

Saopštili su i da, u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine i članom 133 Zakona o planiranju i izgradnji, investitor ovakvu vrstu industrijskih postrojenja može da gradi tek nakon što se sačini celovita studija koja pokazuje kako će proces proizvodnje uticati na okolni biljni i životinjski svet.

“Takva studija još ne postoji. Dosad su izrađene neke sporedne i suštinski nebitne studije za izgradnju pojedinih objekata u krugu fabrike, upotrebljene da bi se otpočeli radovi na njenoj izgradnji, mada je to zakonom izričito zabranjeno”, naveli su u APV.

Ocenili su i da bi svaka validna studija pokazala da Linglong “predstavlja velik rizik po zdravlje ljudi Zrenjanina i građana čitave Vojvodine i opstanak ekosistema Carske bare” u njegovoj neposrednoj blizini.

“APV upozorava nadležne pokrajinske organe kako je krajnje vreme da prekinu ćutanje jer će u suprotnom i sami snositi deo odgovornosti za svu buduću štetu koju će pretrpeti ekosistem Carske bare”, istakli su u Akciji progresivne Vojvodine.

(Autonomija)