Skip to main content

Linglong potpisao ugovor sa gradom, gradiće zgrade u Ečki

Lokalne samouprave 24. jan 2022.
< 1 min čitanja

Delegacija kineske firme Linglong danas je potpisala ugovor sa predstavnicima grada Zrenjanina, o preuzimanju zemljišta gde je planirana gradnja stambenog bloka.

Ugovoru je prethodio posao oglašavanja i prodaje zemljišta, koji je grad Zrenjanin obavio krajem prošle godine.

Na osnovu tog oglasa, na ulazu u selo Ečka nudila se veća parcela od 2,8 hektara a kineski investitor ju je platio 14 miliona dinara.

Kako je najavljeno, na ovom mestu planirana je izgradnja pet petrospratnih zgrada za kolektivno stanovanje, zbog čega je tokom prošle godine menja Glavnu urbanistički plan za naseljena mesta na podurčju Zrenjanina.

Naime, u Zrenjaninu su urbanisti strogo propisali da se u selima ne sme graditi više od tri sprata, pre svega zbog vetrova, ali je zahtev kineskih investitora uprkos protivljenju stuke ispunjen.

Nakon javne rasprave i uloženih primedbi urbanista, dozvoljena je gradnja višespratnica za kolektivno stanovanje radnika Linglonga.

Naselje će se nalaziti na ulazu u selo Ečka, u neposrednoj blizini buduće trase autoputa Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, i imaće pet zgrada visine pet spratova.

Investitor je kompanija Linglong a prema dostupnim informacijama ovi objekti biće namenjeni stanovanju, za srpske i kineske radnike zaposlene u ovoj kompaniji.

Grad Zrenjanina je tokom prošlegodine objavio dva oglasa za otuđenje većeg broja parcela gradskog građevinskog zemljišta, od čije je prodaje prihodovao 60 miliona dinara.

(Danas)