Skip to main content

Limenka teatar fest od 24. do 28. jula u Novom Sadu

Vojvodina 22. јул 2022.
2 min čitanja

Prvi Limenka teatar fest, koji je nastao s idejom da spoji pozorište za decu, a istovremeno probudi i ekološku svest kod najmlađih, održaće se u Novom Sadu od 24. do 28. jula u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Za svoju decu uvek želimo najbolje, od onog elementarnog za život – hrane i pića do najboljih škola i obrazovanja u koje spadaju i vannastavne aktivnosti koje ih takođe uče kako da se izbore za dostojanstven život po meri čoveka.

Pozorište za decu jedna je od mogućih stanica na tom putu. Ono ih uči vrednostima za koje se vredi boriti: zašto je važno biti dobar čovek, biti istrajan i dosledan, štititi slabije, čuvati svoje okruženje – prirodu koja nam je izvor života u svakom smislu, što danas često zaboravljamo.

Ekološka s(a)vest kao ulaznica

Upravo na tim osnovama nastao je Limenka teatar fest. Pozorište kao mesto vrhunske kreativnosti duha, tu je i da nas podseti na ono u šta smo se uverili u protekle dve i po pandemijske godine: da je važno da se uzajamno pazimo, da čuvamo planetu i sva živa bića na njoj – da poštujemo životne prostore jedni drugih i da ne otimamo – ni od drugog čoveka, ni od životinja, ni od travki, vode, ili drveća, bilo da je ono nama blisko fruškogorsko ili u dalekoj Amazoniji.

Limenka teatar festival jedinstven je pozorišno-ekološki projekat u tom smislu. Nastao je iz manifestacije “Limenkica-ulaznica” koja već 13 godina kroz pozorišnu umetnost decu i mlade edukuje reciklaži i važnosti zaštite životne sredine. U saradnji UG Eko art, Dečjeg pozorišta “Čarapa” i “Škole plus”, uz podršku “Ball packaging Europe Belgrade” i Fondacije Svaka limenka se računa, do sada je ovu manifestaciju posetilo oko 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je više od pola miliona limenki za piće koje su potom reciklirane.

Devet predstava za decu

Ideja Limenka teatar festa je da deci na konkretan način pokaže kako da ono što recikliraju dobije ekološku vrednost, zahvaljujući kojoj potom mogu u pozorište. Ulaznica za ovaj festival je ekološka s(a)vest, odnosno “ekološka valuta”, alu-coin, prva takva registrovana u svetu. Dobija ga svako onaj ko donese prazne limenke kojima “plaća” ulaz na sve predstave u okviru festivala. Da bi se dobio jedan alu-coin potrebno je doneti pet praznih limenki.

Tokom festivala biće izvedeno devet predstava iz Srbije i regiona, za decu od 2 do iznad 12 godina. “Guska na mesecu”, “Kad su drvo i cvet spasili svet”, “Lepotica i zver”, “Bračne muke iz vizure ruke”, “Mali veliki princ”, “Jovanče i Marika”, “Zaljubljene cipelice”, “Cvrčak i mrav” i “Sumnjivo lice” predstave su koje će deca imati priliku da vide, a dolaze iz Beograda, Kovina, Zrenjanina i Niša, ali i iz regiona: Hrvatske (Osijeka), Makedonije (Bitolja) i Bosne i Hercegovine (Gradiške).

Više detalja: https://www.facebook.com/limenkateatarfest

S. M. (Autonomija, foto: Limenka fest)