Skip to main content

Limanci protiv izgradnje muzeja Balaševiću u parku

Info 05. mar 2022.
2 min čitanja

Građani novosadske Mesne zajednice „Liman“ zatražili su danas od nadležnih da odustanu od izgradnje u Univerzitetskom parku, kako park ne bi bio uništen, odlučeno je jednoglasno na današnjem zboru građana te mesne zajednice. Kako su objasnili, ta odluka ne znači da planirani muzej posvećen Đorđu Balaševiću nije potreban gradu, već da bi za njega bili primereniji drugi, već postojeći lokaliteti.

Pre odlučivanja, članovi Saveta MZ „Liman“ podsetili su prisutne na promene koje su se prethodnih meseci događale u vezi sa ovim planom, kada je prvobitno planirano da se u parku ostavi mogućnost za izgradnju ugostiteljskog objekta površine do 300 metara kvadratnih, čemu se i Savet usprotivio, da bi se u kasnijoj promeni plana pojavio muzej posvećen Đorđu Balaševiću, površine do 500 kvadrata. Naknadnom primedbom Fondacije Balašević, van svih rokova, objekat je proširen na 700 metara kvadratnih i trebalo bi da sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj.

Iz Saveta su ukazali da je sve ovo učinjeno protivno mišljenju građana, struke, udruženja i mesne zajednice koji su iskazali neslaganje sa navedenim planom.

„Tražimo da se odustane od bilo kakve izgradnje, da taj park ostane zelen, da ga koriste studenti, profesori, da mogu da se opuste, odmore, da mogu tu da sačekaju svoja predavanja, ispite, da se u parku obnovi zelenilo koje je zaista trebalo još pre 30 godina da se reši, da se u njega stavi mobilijar – klupe i kante za smeće i da ostane kao jedina oaza našeg Limana 1“, navela je članica Saveta Nataša Matijević pre glasanja.

Takođe, građani su na zboru glasali protiv planirane javne garaže u Ulici Veljka Petrovića, za koju su tražili brisanje iz Generalnog urbanističkog plana, a umesto nje predložili da se na toj parceli onemogući izgradnja bilo kakvog objekta, već da se ona uredi u javni, ozelenjeni, besplatni parking, uz sadnju stabala u skladu sa propisima, kako bi se obezbedila najveća moguća gustina parkiranja.

Razmotreno je još nekoliko lokalnih problema, a zatim je data i jednoglasna podrška građanima telepskih mesnih zajednica koji su bili prinuđeni da samostalno organizuju zborove građana, jer njihove mesne zajednice to nisu uradile uprkos prikupljenim potpisima u skladu sa procedurom.

„Građani MZ Liman osuđuju nesazivanje zborova građana na Telepu i daju podršku Telepčanima i svim drugim budućim inicijativama za zborove građana, a u cilju odbrane prava građana na neposredno učestvovanje u poslovima mesne samouprave“, navodi se u usvojenom zaključku uz zahtev nadležnim institucijama da prihvate zaključke sa samoorganizovanih zborova na Telepu.

Dalibor Stupar (Autonomija)