Skip to main content

Ligaši javno zatražili odgovore o poslovanju NIS-a

Autonomija 19. sep 2022.
2 min čitanja

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) organizovala je danas prerformas ispred direkcije Naftne industrije Srbije u Novom Sadu, postavljajući javno pitanja na koja odgovore nisu dobili od rukovodstva NIS-a, a koja se, između ostalog, tiču poslovanja te kompanije i navodnim nezakonitostima u njenom radu.

Kako je prilikom akcije istakao Mlađen Malešević, LSV je još pre tri nedelje poslala zahtev za organizovanje sastanka između delgacije te stranke i direktora NIS-a Kirila Tjurdenjeva, na šta on nije odgovorio. Oni su planirali da ju na tom sastanku predsatave i plan za raskid kupoprodajnog ugovora, ali i Energetskog sporazuma između Republike Srbije i Ruske Federacije.

Ligaši su zato danas javno postavili sva pitanja na koja su želeli odgovor čelnika NIS-a.

„Što se tiče Lige socijalsdemokrata Vojvodine, nas ne interesuje ko je kupac, mi smo jednostavno protiv prodaje Naftne industrije Srbije, odnosno Naftagasa. Želimo da se vrati Vojvođanima, a da li su u pitanju Rusi ili bilo ko drugi, to nas ne zanima“, rekao je Malešević napominjući da je glavni zahtev da se plati onoliko koliko vredi, bez ikakvog poklanjanja.

Malešević je ukazao da NIS istraživanja vrši na način štetan po vlasnike zemljišta, da ne primenjuje zakonske odredbe koje se tiču naftnih isplaka, čime se zagađuju vojvođanske njive.

Za LSV je sporna i brzina eksploatacije jer, kako navodi Malešević, država Srbija je uvek vodila računa da ostane 15-20 godina rezervi sirove nafte dok sadašnje rukovodstvo NIS-a to radi maksimalnom brzinom. Pri tom, nastavlja, rudnu rentu obračunava na sirovu naftu a ne na proizvod, odnosno benzin, čime oštećuje državu. Takođe, NIS sam sebe i kontroliše tokom eksploatacije, po sistemu koza čuva kupus, dodao je Malešević.

„Primena rudne rente od tri posto je bila definisana u pljačkaškom ugovoru, gde je NIS poklonjen i gde je bilo predviđeno deset godina za reviziju tog ugovora. To je isteklo, oni i dalje primenjuju tri posto, iako je po zakonima Republike Srbije sedam posto“, upozorio je Malešević.

Dodao je i da je NIS dužan da Srbiji vrati gasna nalazišta nakon eksploatacije, ali da ta kompanija to ne radi, čime sprečava Srbiju da ima svoja skladišta gasa i svoju slobodu, već je drži u ucenjenom položaju.

Autonomija

Takođe, prema tvrdnjama LSV, NIS ima prednost na tržištu u odnosu na druge kompanije jer ne ne plaća ekološke takse u Vojvodini i Srbiji, a uz to samostalno formira cene naftnih derivata, bez ikakvih kontrole.

„Sve zemlje na Balkanu imaju uredbu o utvrđivanju maksimalnih cena, mi to nemamo i oni utvrđuju cenu onako kako smatraju da treba“, naveo je Malešević.

D. Stupar (Autonomija)