Skip to main content

Lideri G7 najavili pooštravanje sankcija Rusiji

Planeta 19. maj 2023.
2 min čitanja

"Pozvali druge države da prestanu da pružaju podršku Rusiji"

Lideri članica Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) najavili su na samitu u Hirošimi da će pooštriti sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Naša podrška Ukrajini neće oslabiti“, naveli su lideri G7 u saopštenju posle razgovora iza zatvorenih vrata, uz obećanje da će „zajedno biti protiv nelegalnog, neopravdanog i ničim izazvanog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine“.

Vlasti Ukrajine su saopštile da će njen predsednik Volodimir Zelenski u nedelju doći u Hirošimu na samit G7. Zelenski je danas neočekivano došao na samit Arapske lige u Saudijskoj Arabiji.

Lideri G7 su naveli da će raditi na tome da spreče Rusiju da koristi međunarodni finansijski sistem za vođenje rata protiv Ukrajine i da će dodatno ograničiti pristup Rusije njihovim ekonomijama i sprečiti Moskvu da zaobilazi sankcije.

Oni su pozvali druge države da prestanu da pružaju podršku Rusiji i da joj isporučuju oružje i upozorili ih da će se u suprotnom „suočiti sa ozbiljnom cenom“.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će Vašington staviti na crnu listu oko 70 subjekata iz Rusije i trećih zemalja, uključenih u rusku odbrambenu proizvodnju, kao i više od 300 pojedinaca, entiteta, aviona i plovila.

Dodao je da će i druge članice G7 preduzeti slične korake da dodatno izoluju Rusiju i da podriju njenu sposobnost da vodi rat u Ukrajini.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je novinarima da EU planira da ograniči trgovinu ruskim dijamantima.

Velika Britanija je takođe objavila nove sankcije, kojima se zamrzava imovina 86 osoba i organizacija povezanih sa ruskim energetskim, metalskim, odbrambenim, transportnim i finansijskim sektorom.

Lideri G7 su ranije danas obišli park mira posvećen desetinama hiljada poginulih u avgustu 1945. godine, kada su SAD bacile atomsku bombu na Hirošimu.

Japanski premijer Fumio Kišida, domaćin samita, želi da u fokusu razgovora bude pitanje nuklearnog razoružanja.

Članice G7 su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Japan, kao i Evropska unija. Na samit su kao gosti pozvani i lideri Ukrajine, Australije, Brazila, Indije, Indonezije i Južne Koreje.

(Beta, foto: Evropski parlament)