Skip to main content

LGBT aktivisti iz Albanije traže hapšenje napadača posle Evroprajda u Beogradu

Građani 19. sep 2022.
3 min čitanja

Isa Myzyraj iz organizacije “Pro LGBT Albania” izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se nada da će tužilaštvo i policija u Srbiji privesti i kazniti napadače na albanske LGBTI+ aktiviste u Beogradu.

On je naveo da policija nije odmah reagovala na pozive u pomoć njegovih kolega, koji su napadnuti nakon šetnje i koncerta u okviru Evroprajda 17. septembra uveče.

“Nakon nekoliko minuta poziva u pomoć, policija je uspela da otera napadače, ali ih nije uhapsila iako je mogla. Dvoje aktivista je završilo u bolnici”, naveo je Myzyraj za RSE.

Osmoro albanskih LGBTI+ napala je grupa od desetak osoba kada su se posle Evroprajda vraćali u hotel.

Iako su zajedno došli u Beograd, Myzyraj u trenutku napada nije bio sa aktivistima, ali je u stalnom kontaktu sa njima.

“Na sredini Takovske ulice, oko 150 metara od hotela, videli su grupu od 10-12 ljudi obučenih u crnu odeću, koji su bili sumnjivi, pa su aktivisti pokušali da pređu u drugu ulicu, ali su nasilnici potrčali za njima”, rekao je Myzyraj za RSE.

On je naveo da su napadači prvo uhvatili jedinog momka u grupi i počeli da ga udaraju.

“U pomoć su mu pritekle dve devojke, koje su pokušale da ga spasu. Nasilnici su krenuli na njih troje, dok su ostali aktivisti potrčali ka policiji koja se nalazila oko deset metara od mesta događaja”, naveo je Myzyraj.

On je dodao da policija nije odmah odgovorila na “očajničke pozive LBGTI+ aktivista”.

Nakon što su zbrinuti u bolnici, aktivisti su se tokom noći vratili u hotel, gde je oko sat i po vremena posle napada došla i policija.

Uzeli su izjave od svih aktivista, uključujući i Myzyraja.

“Po mom mišljenju, srpska policija nije uspela da održi red i bezbednost na beogradskim ulicama. Nadam se da će Tužilaštvo i policija u Srbiji raditi svoj posao u skladu sa zakonima. Srbija mora da pokaže da je spremna da privede pravdi svakoga ko se usudi da krši zakon”, rekao je on.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanja RSE zašto napadači nisu odmah uhapšeni, niti da li policija traga za njima.

Ministar policije Aleksandar Vulin saopštio je 19. septembra da će njegovo Ministarstvo “izvršiti identifikaciju svih osoba koje su na Evroprajdu kršile javni red i mir”.

“Odmah po završenoj identifikaciji lica, Ministarstvo unutrašnjih poslova će podneti prijave nadležnom tužilaštvu“, naveo je Vulin u sopštenju.

Organizatori Evroprajda saopštili su da je više učesnika i učesnica te međunarodne manifestacije napadnuto tokom povratka sa Prajd šetnje i da su uglavnom u pitanju strani, ali da je bilo i državljana Srbije.

Oni su pozvali policiju i druge nadležne da hitno pronađu i kazne počinioce, da utvrde sve okolnosti i da ispune obećanje da će bezbednost svih učesnika biti garantovana.

Prajd šetnja održana je 17. septembra u Beogradu uz jako policijsko obezbeđenje i sporadične sukobe desničara sa policijom.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom dana, zbog incidenata vezanih za Evroprajd, privedeno ukupno 64 osobe dok je deset policajaca lakše povređeno.

Isa Myzyraj iz organizacije “Pro LGBT Albania” rekao je za RSE da niko ne može biti siguran “dok postoje ekstremističke grupe koje su ponekad moćnije od same države”.

On je dodao da će uprkos napadu na aktiviste ponovo doći u Beograd, na narednu Paradu ponosa.

“Doći ću da upoznam svoje hrabre prijatelje, aktiviste LGBT zajednice. Ponovo ću biti na Belgrade Pride 2023 pored izuzetnih aktivista iz Srbije koji, uprkos agresivnim pretnjama ekstremista, ne prestaju da traže pravdu”, naveo je Myzyraj.

On je rekao i da kao građani Zapadnog Balkana, aktivisti i građani Evrope “neće stati ni pred kakvim napadom”.

“Protestovaću svake godine u Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Prištini, Tirani i Skoplju, jer smatram da se sloboda i jednakost mogu postići samo ako smo zajedno, u ovoj borbi protiv ekstremista i autoritarnih lidera koji ne dele evropske vrednosti”, poručio je Myzyraj.

Beograd je bio ovogodišnji domaćin Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima.

Organizatori Evroprajd šetnje bili su suočeni sa protestima i pretnjama ultradesničara, ali i protivljenjem Srpske pravoslavne crkve.

Policija je zabranila šetnju i desničarski skup najavljen za isti dan, uz obrazloženje da postoji rizik za bezbednost učesnika.

Zabrana šetnje naišla je na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u danu šetnje 17. septembra poručila da će ona biti održana i da će učesnici biti bezbedni.

(Slobodna Evropa, Foto: Vojin Ivkov)