Skip to main content

Lekić (DS): Da li režim rehabilituje ljotićevsku fašističku ideologiju?

Info 15. мај 2021.
< 1 min čitanja

Član Političkog saveta Pokrajinskog odbora Demokratske stranke Miloš Lekić upitao je danas državni vrh Srbije da li je recitalima ljotićevskih pesama na obeležavanju Dana pobede nad fašizmom želeo da rehabilituje fašističku ideologiju Dimitrija Ljotića iz Drugog svetskog rata.

“Proslava Dana pobede nad fašizmom u režiji državnog vrha Srbije mogla bi se opisati isključivo kao skandal i sramota. To, nažalost, nije iznenađenje, posebno kada imamo ukupan uvid u dezorijentisanost i nemaran odnos vladajuće većine spram osnovnih civilizacijskih vrednosti postignutih pobedom nad fašizmom 1945. godine”, naveo je Lekić u saopštenju za javnost.

On je podsetio na slučaj iz 2013. godine, kada je u Novom Sadu održana revizionistička izložba o ljotićevskom vaspitnom zavodu iz Drugog svetskog rata, što je, kako je ocenio, bio još jedan u nizu pokušaja obmane levo orijentisane srpske omladine, a na šta je novosadska stručna javnost blagovremeno reagovala.

„Tamni vilajet laži u koji se uplela vladina tročlana komisija zadužena za svečanu akademiju povodom Dana pobede nad fašizmom, a u kom je pokušana relativizacija izbora pesama koje su služile za bodrenje Ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, govori nam dovoljno o odnosu režima Aleksandra Vučića prema antifašističkoj borbi na ovim prostorima. Nespretno pripisivanje autorstva ovih pesama od strane komisije Momčilu Nastasijeviću umesto autentičnih Ljotićevih jurišnika, ukazuje i na, najblaže rečeno, grubo falsifikovanje činjenica”, kazao je Lekić.

(Autonomija)