Skip to main content

LDP: Vojvodina zaslužuje više

Autonomija 19. сеп 2008.
< 1 min čitanja

Potpredsednica Skupštine Srbije iz Liberalno-demokratske partije Judita Popović izjavila je juče da se nova verzija statuta Vojvodine ne razlikuje mnogo od ranijih statuta i da Vojvodini ne donosi sadržinsku autonomiju. “Ovaj tekst statuta ne razlikuje se mnogo od ranijih statuta Vojvodine. Suštinski nema nekih bitnijih promena što se autonomije Vojvodine tiče. Smatramo da je ovo samo mali korak u nekim malim promenama što se autonomije tiče, ali sigurno ne i značajan”, rekla je Judita Popović Tanjugu povodom usaglašavanja nacrta pokrajinskog statuta.
Ona je istakla da se Vojvodini, prema novom predlogu statuta, ne daje sloboda u pogledu razvoja privrede i institucija, kao i da, po njemu, Vojvodina ima samo formu autonomije. “Sadržaj je daleko od onog što bi Vojvodina zaslužila iz raznoraznih razloga”, istakla je Judita Popović, i dodala da Vojvodina mora da ima “suštinski značajnu i sadržinsku autonomiju”. Decentralizcija države, po njenim rečima, ne bi smela da se završi samo na izmeštanju centra odlučivanja iz Beograda u Novi Sad nego da se i dalje širi i približava građanima koji žive u Vojvodini.
“Smatramo da bi, dajući mnogo veću autonomiju Vojvodini, što se ne dešava, sigurno i Srbija imala od toga koristi. Suštinski, autonomije ne može biti sve dotle dok se Vojvodini upućuje sedam odsto od budžeta Srbije, a da pri tome Vojvodina puni budžet republike sa 40 procenata”, rekla je ona.

(Dnevnik)