Skip to main content

Lazović: Kako to da premijerka ostvaruje puna prava u svojoj vezi

Info 03. sep 2022.
2 min čitanja

Radomir Lazović iz Pokreta “Ne davimo Beograd“ izjavio je da je Evroprajd “žulj u cipeli svim desničarskim vlastima” i onima koji su njima bliski i da oni i ove godine pokušavaju da ga ne održe i nalaze način da izvrše pritisak da se on ne desi. Pravo je pitanje, kaže Lazović, da li ćemo mi kao društvo dozvoliti da se našim rođacima, prijateljima i komšijama uskrati to pravo, koje je zagarantovano Ustavom.

Lazović je u Novom danu N1 rekao da nam je kao narodu svojstven stav „da sve što nije isto kao ja – onda ne može“.

„Stvarno je vreme da to ostavimo iza nas, da Prajd bude slavljenje ljubavi i različitosti“, rekao je aktivista pokreta.

On je istakao da bi u tu svrhu trebalo i da govorimo o tome kako premijerka ostvaruje puna prava u svojoj vezi– u odnosu na druge.

Povodom premijerkine ranije izjave da problemi LGBT zajedinice nisu fokus njene politike, Lazović navodi da je fokus premijerke, ali i cele SNS to da sebi pribave svu moć, da se ponašaju kako žele.

„Za nju je ok da usvoji dete i živi u istopolnoj zajednici, ali nije u redu za sve ostale koji nisu ona. E to vam je SNS, nije važno da li je to LGBT odnos, da li je to posao, šta god…To što oni rade je da zakoni ne važe isto za njih i ostale ljude“, naglasio je Lazović.

Kako mogu litije, ali ne i Evroprajd?

Lazović je istakao da je važno da se Evroprajd održi i da je, ako suspendujemo Ustav po tom pitanju, pitanje i – šta je sledeće.

„Iza ćoška vam je neka vaša tema koja vas zanima – da vam se sutra zabrani neki drugi protest, protiv MHE, iskopavanja litijuma ili narastajućeg siromaštva, na primer. Moramo da budemo otvoreno društvo u kom možete da izrazite i protest i neku vrstu različitosti i manifestaciju, karneval, festival…“.

Povodom činjenice da smo na ulicama imali litije i da su one bile prihvatljive za vlast, Lazović navodi da je to ta neka zamena i izvrtanje u društvu – da dozvolite održavanje nečega što ugrožava druge ljude, a sa druge strane Evroprajd nikog ne ugrožava. U pitanju je, dodaje, manifestacija u kojoj ljudi izražavaju različitiost, a litije su namenjene da se nešto zabrani i sa njih se šalju poruke mržnje.

„Tu je stvar jasna, i crno-bela je situacija kada su ta dva događaja u pitanju“, kaže.

(Nova.rs, Foto: N1)