Skip to main content

Lazić: U Vojvodini većina naselja nema kanalizaciju

Info 14. апр 2008.
< 1 min čitanja

Nada LazićPomoćnica sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Vojvodine Nada Lazić rekla je danas u Vršcu da u toj pokrajini većina naselja nema kanalizaciju. Lazićeva je Međunarodnoj konferenciji o otpadnim vodama, komunalnom čvrstom i opasnom otpadu navela da od 465 vojvođanskih naselja 420 nema kanalizaciju i da to znači da se nepročišćene otpadne vode izlivaju u reke i jezera. Prema njenim rečima u Vojvodina ima preko 1.000 divljih deponija.
„To je vrlo teško i izbrojati, jer kad jednu očistite, nova nastane. Ipak, puno toga se uradilo u saradnji sa opštinama“, dodala je Lazićeva.
Direktorka Agencije za reciklažu Gordana Perović je učesnicima te četvorodneve konferencije kazala da se poslednjih godina u Srbiji mnogo uradilo u odnosu na 2000. godinu.
„2000. godine smo imali 31 preduzeće koje se bavilo reciklažom i nekoliko javnih komunalnih preduzeća (JKP). Danas imamo preko 300 preduzeća koja se time bave, preko 1.000 privrednika koji poštuju zakonsku regulativu, mnogo JKP koja ravnopravno sa stručnjacima mogu da raspravljaju o ovim temama“, navela je Perovićeva.
Ona je izrazila nadu da će se naredne godine usvojiti Zakon o upravljanju otpadom koji se, kako je naglasila, čeka već tri godine.
Ovogodišnja 38. Međunardona konferencija se održava u Kongresno-muzičkoj dvorani Centra „Milenium“ i u njoj učestvuje par stotina stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine i reciklaže.

(Beta)