Skip to main content

Latinka Perović: Pojam Prve i Druge Srbije ne može se precizno definisati

Stav 27. jul 2022.
< 1 min čitanja

"I Velika Srbija i srpski svet i srpski nacionalni savet i srpski kulturni klub u Prvoj Jugoslaviji i ta pretenzija sa velikom državom i dalje živi"

U Srbiji vlada velika pojmovna zbrka. Pojam Prve i Druge Srbije ne može da se definiše precizno i egzaktno, a pojmovna zbrka proizilazi iz neprevaziđenosti svega što se u ratu dogodilo, kaže za Danas istoričarka Latinka Perović, upitavši šta je uopšte građanizam.

„U ratu ste imali jednu upotrebu laži, imali ste rat motivisan pljačkom, zločinima koji su vršeni u ime te pljačke teritorija i zato imate društvenu strukturu koja se grčevito drži zaštite od ponovnog prečišćavanja koje je vrlo važno za razumevanje i orijentaciju društva“, ističe Perović.

Napominje da je taj termin prvi upotrebio Sveta Stojanović devedesetih godina, ali da se postavlja pitanje šta je građanizam, nasuprot dubokom populističkom pokretu koji traje već godinama i iz koga nikako da se iskobeljamo.

“Srbija ne može nikako da začne tu liberalnu orijentacuju, što znači modernu državu, niti da se odrekne svih ti raznih pojmova koji zapravo teže da oliče istu politiku. I Velika Srbija i srpski svet i srpski nacionalni savet i srpski kulturni klub u Prvoj Jugoslaviji i ta pretenzija sa velikom državom i dalje živi. Ona blokira intelektualni i moralni razvoj države i blokira uopšte njenu orijentaciju da se egzistencijalno održi. To su ključne stvari u izboru predstavnika ideja. Na društvo može uticati onaj ko radi ono što govori, a ko radi suprotno onome što govori taj ne može imati nikakavog uticaja i dovodi u pitanje ljude koji su se orijentisali na jednu demoratskiju i liberalniju odlučnost”, objašnjava istoričarka za Danas.

Na pitanje kako uopšte gleda na tvrdnje Vesne Pešić da je ona jedina ostala uz Čedu Jovanovića i LDP, iako je on izdao građansku Srbiju Latinka odgovara da oko toga ko je za koga i sa kim sarađuje ne želi da govori.

“Treba se čuvati improvizacija, konfuzija i nepreciznosti”, zaključuje sagovornica Danasa.

(Danas, foto:screenshot N1)