Skip to main content

Latinka Perović: Crna Gora je postigla istorijske rezultate za kratko vrijeme

Jugoslavija 19. maj 2022.
2 min čitanja

"Problem Srbije je da se koncentriše i definiše sebe"

Latinka Perović: Crna Gora je postigla istorijske rezultate za kratko vrijeme

Ono što se događa u Crnoj Gori je proces učenja demokratije. Crna Gora je prošla složen put udaljavanja od velikosrpskog projekta, preko dvočlane federacije, koja nije bila funkcionalna do demkratskog referenduma. Došla je do nezavisnosti, okrenula se evropskim integracijama i ušla u NATO, što je ogroman uspjeh i bilans za malu zemlju, čiji je start bio vrlo nizak jer je bila jedna od najnerazvijenijih republika bivše Jugoslavije, kazala je, gostujući u emisiji U sred srijede, istoričarka Latinka Perović.

U tom pogledu , kako smatra, postignuti su istorijski rezultati za kratko vrijeme.

“Referendum je doneo strateški dugoročnu odluku i ne može se crnogorsko društvo povremeno vraćati na to pitanje.To je rezultat koji samo treba razvijati. Uvažavam to što se u Crnoj Gori dogodilo. Dobro je što nisu tretirali opoziciju kao neprijatelja, dali su joj šansu da pokaže što zna i ume. To je demokratija i to su dugoročni putevi za stvaranje moderne države u kojoj će mladi ljudi želeti da žive”, kazala je Perović.

Ta orjentacija, kako objašnjava, djeluje vrlo stabilno i svaki pojedinac učestvuje u tome.

”Veoma je važno je da te demokratske izbore prate i drugi demokratski elementi, komunikacija sa evropskim partnerima i konstantan dijalog. Nezadovoljstvo je neizbežno, ali je i lekovito, ukoliko se prati demokratski način i dijalog”, objašnjava Perović.

Perović se osvrnula i na odnos Srbije prema Crnoj Gori.

Problem Srbije je da se koncentriše i definiše sebe. Ona mora da precizira svoje odnose sa susedima da bi i sama mogla da se razvija. Još uvek nema orjentaciju na tom putu, još uvek se u Srbiji govori o tom ‘ srpskom svetu’ koji je doveo do situacije da susedi nemaju poverenja u nju. Bez konkretne definicije problema iz prošlosti nema napretka i dolazi se u nesporazum sa vremenom i svetom, te postoji mogućnost da se vraćate unazad”, zaključuje Perović.

(Gradski portal, foto:Antena M)