Skip to main content

LASLO VEGEL: Prekretnice

Autonomija 23. jan 2012.
4 min čitanja

Zaokreti

Tomislav Nikolić, kandidat Srpske napredne stranke za premijera, izjavio je 2009. godine u raspravi o polovičnom vojvođanskom statutu da „dok se borimo za Kosovo, izgubićemo Vojvodinu”. Vrlo jasno i glasno je rekao da svi zahtevi za autonomijom vode u secesiju. Ovih dana je unekoliko ublažio svoj stav, verujem zbog toga što je u međuvremenu uvideo da je ovaj statut daleko od autonomije. I Nikolić je u pravu. Opasnosti u tom statutu njuše još samo Koštuničina stranka i pojedini članovi Srpske akademije nauka i umetnosti. Ali možda će uskoro i ovi akademici shvatiti da su imali samo priviđenja. Jer danas je, zar ne, sve moguće. Nema principa, postoje samo izborne kalkulacije. A Tomislav Nikolić je u tome nepobediv. Najavio je da će, ukoliko pobedi na izborima, njegovi partneri biti Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i – manjinske stranke. Resor unutrašnjih poslova pripašće Savezu vojvođanskih Mađara, izjavio je prilično samouvereno. I zašto da ne? Ako statut nije tako opasan, zašto bi Savez vojvođanskih Mađara bio opasan? Savez vojvođanskih Mađara se ne izjašnjava – odlučićemo posle izbora, distancira se učtivo od ljubazne ponude. Dakle, odlučiće nakon što su vojvođanski Mađari glasali. Posle kiše, međutim, biće kasno za japundže. Jer šta ako tada udavača kaže da? Imajući sve to u vidu, jedan moj prijatelj me kroz smeh propitkuje. Pretpostavimo da glasaš za Savez vojvođanskih Mađara. Kako ćeš se osećati budeš li time pripomogao Srpskoj naprednoj stranci da dođe na vlast? Luckasto pitanje, odgovaram pomalo nesigurno, jer je očigledno da jasan profil imaju one stranke koje se pre izbora izjašnjavaju s kim mogu, a s kim ne mogu da vrše vlast.

Dogodilo se u zemlji Srbiji…

Zahvaljujući Vladimiru Arsenijeviću čitam roman Razbijanje Miloša Živanovića. Ulične borbe, paljevine, policijski specijalci… Životinje napadaju ljude. Bolest se širi neverovatnom brzinom. Neki od nas prežive, međutim, ni to nije baš sigurno. Ništa nije sigurno, osim da se to dogodilo u zemlji Srbiji. Atmosfera romana podseća na film Stalker Andreja Tarkovskog.

O bačvanskom vizantijskom stilu

Dok u Vojvodini članovi manjinske partijske nomenklature slave i hlave jedni druge, Žolt Bečei, državni sekretar u Ministarstvu nacionalne ekonomije Mađarske, čovek koji dobro poznaje vojvođanske prilike, upozorava da „mađarska politika greši i u tome kad u slučaju Mađara koji žive u susednim zemljama, preferira isključivo tamošnje mađarske stranke i prihvata ih kao reprezentativne predstavnike tamošnjih manjinskih zajednica”. Mnogi su to već kod nas govorili, ali su bili ućutkani. Međutim, Bečei se ne zaustavlja na tome, već iznosi još neke misli koje su kod nas tabu teme, naime, strogo kontrolisana manjinska partijska štampa proglašava ih nepostojećim. Ali radije ću citirati Žolta Bečeija: „U njima jačaju tendencije saobrazne pravilima igre lokalne politike, unutar partijskih vođstva prevladavaju karakteristike vizantijskog stila, posle pada očeva-oligarha nastupaju 28-30 godišnji sinovi, podmladak, da nastave započetim putem. Tome bi trebalo stati na put, jer ako se ovakvo političko nasleđe nastavi, Mađarima s one strane granice se ne osmehuje preterano svetla budućnost.” Ne razumem samo kako sprečiti, ako je o tome zabranjeno govoriti.

U evropskom haosu

Sve više sam zabrinut čitajući vesti na internetu. Posle kritičkih članaka i komentara evropske štampe oglašavaju se i političari, razna evropska tela izdaju saopštenja. Mađarska je pred teškim danima. Evropska komisija je dala Mađarskoj rok od sedam dana da koriguje tri svoja zakonska akta, u protivnom će Mađarskoj biti uvedene određene sankcije. Evropska komisija ima ozbiljne primedbe na zakon o centralnoj banci, na rano penzionisanje sudija i na smenjivanje ombudsmana za zaštitu podataka. Ako se pak, uz to, ne koriguje budžet za narednu godinu, Evropska komisija može da predloži potpunu ili delimičnu suspenziju kohezionih fondova što je više od milijardu evra. Vrlo je neprijatno i to što je predsednik i šef frakcije evropskih narodnih partija (čiji je član i Fides) u posebnom saopštenju podržao predlog Evropske komisije. Ulog je, dakle, pozamašan, i sasvim je razumljivo što je Janoš Martonji, mađarski ministar za inostrane poslove u svom intervjuu za briselski list European Voice zabrinuto upozorio kritičare da dobro razmisle pre nego što odluče. Izrazio je svoje negodovanje protiv paternalizma, neosnovanih kritika i klevetničke kampanje. Možda je mađarska vlada tu i tamo pogrešila, rekao je Martonji, ali treba joj priznati da vodi evropsku, demokratsku politiku. Martonjijave reči su oštre, ali ni kritike nisu bile nežne. U ime američke vlade gospođa Klinton je kritikovala Mađarsku, predsednik Baroso takođe predlaže popravni ispit, a francuski ministar za inostrane poslove upozorava Evropsku komisiju da prema Mađarskoj zauzme tvrđi, strožiji stav. Preduzimanje energičnijih mera zahtevaju i Finci. Finski ministar za inostrane poslove je konstatovao da je Mađarska pošla krivim putem i da zaslužuje sankcije. U međuvremenu, vode se pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom oko novih kredita. „Mi ne popuštamo, mi ne sklapamo kompromise”, izjavila je predsednica Fonda. Bojim se da će odugovlačenje pregovora iz osnova poljuljati mađarsku privredu. U ovom kriznom razdoblju Evropa se našla na raskrsnici, stigosmo do svojevrsne prekretnice. Mađarska se nije snašla i evo je sad na meti kritika. Austrijanci već pokazuju prstom na Mađarsku, prema mišljenju Marije Fekter, austrijske ministarke za finansije, agencija Standard & Poor´s je zbog toga smanjila kreditni rejting Austrije, jer ima tesne ekonomske odnose sa Italijom i Mađarskom.

Kontra Evropskoj uniji

Novosadske ulice su preplavljene plakatima s fotografijom vojvode Šešelja i parolom: Nećemo u Evropsku uniju! U Budimpešti ekstremno desničarska stranka Jobik organizuje demonstracije sa zahtevom da Mađarska istupi iz Evropske unije pod parolom „budimo članovi ili slobodni”. Gabor Vona, predsednik Jobika, smatra da je Evropska unija „vuk u jagnjećoj koži” i traži raspisivanje novog referenduma, pa neka mađarski narod odluči. Novosadska televizija – javni servis svih građana – prikazuje kako se na peštanskim demonstracijama pale zastave Evropske unije.

januar 2012.
(Preveo Arpad Vicko)