Skip to main content

Laslo Vegel i Radivoj Cvetićanin dobitnici nagrade Radomir Konstantinović

Kultura 28. mar 2019.
< 1 min čitanja

Nagrade “Radomir Konstantiović” dodeljene su književniku Laslu Vegelu iz Novog Sada i novinaru, književniku i bivšem ambasadoru Radivoju Cvetićaninu iz Beograda.

Nagrade su im uručene na 91. godišnjicu rođenja Radomira Konstantinovića (1928-2011), na svečanosti u Gradskoj biblioteci u Subotici.

Laslu Vegelu pripala je nagrada „Radomir Konstantinović“ za roman „Balkanska lepotica ili Šlemilovo kopile“.

Vegel je na svečanosti rekao da ga priznanje vraća u gimnazijske i studentske dane, kada se po prvi put susreo s delima Konstantinovića, koji mu je od tada postao uzor.

“Svi govore o srednje istočnoj Evropi sa tri K – Konrad, Kundera i Kiš. Ima još jedan K, možda njihov otac ili stariji brat, a to je Konstantinović”, kazao je Vegel.

Radivoju Cvetićaninu nagrada je dodeljena za delo „Konstantinović. Hronika“.

On je na svečanosti rekao da se u Srbiji dodeljuje više od 380 književnih nagrada i dodao da, kada bi mogao da bira koju bi od njih najradije poneo, izabrao nagradu koju je dobio danas.

“Ona za mene znači da dobijam nagradu sa imenom pisca koji se smatra najvažnijim piscem savremene srpske književnosti”, rekao je Cvetićanin.

Predsednica Saveta za obeležavanje misaonog nasleđa Radomira Konstantinovića Latinka Perović kazala je da su laureati ove nagrade ljudi čije je delo “dostojno imena” Konstantinovića.

(Autonomija, foto: YouTube screenshot)